Организацията GSMA публикува нов доклад, който установява, че 95% от света живее в райони с покритие на мобилна мрежа, но 40% от хората все още са офлайн. Анализът казва, че тази огромна празнина има „далечни последици“, особено в страните с ниски и средни доходи, където мобилната свързаност е по-важна от широколентовата връзка.

В своя доклад GSMA подчертава четири основни причини толкова много хора да са все още офлайн, като те включват:

Липса на грамотност и дигитални умения
Достъпност (по-специално достъпност на телефони)
Достъп до подходящо съдържание и услуги
Съображения за безопасност и сигурност и достъп

Докладът установи, че 94% от тези, които все още не са онлайн, вероятно са от страни с ниски и средни доходи, разположени в селски райони и жени. В него се казва, че без достъп до интернет тези хора нямат достъп до информация и услуги за здравеопазване, образование, електронна търговия, финансови услуги и възможности за генериране на доходи. Освен това ги прави по-малко способни да реагират на събития като пандемии, изменение на климата и нарастващите разходи за живот.

Въпреки че нещата изглеждат лоши, докладът подчерта някои области, в които се отбелязва напредък. Използването на мобилен интернет продължава да расте, което увеличава цифровото приобщаване, близо 300 милиона души повече са били онлайн през 2021 г., а разликата в покритието е намаляла драстично през последните седем години от 19% през 2015 г. на 5% през 2021 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания