Криптовалутата не е лишена от предимства като децентрализирана форма на парична единица, но същите тези аспекти я превръщат в чудесна цел за измамниците. Всъщност според нов доклад на Chainalysis свързаните с криптовалута плащания заради т.нар. рансъмуер ще достигнат рекордно високи стойности през 2023 г. Това е значителен спад, тъй като през 2022 г. плащанията за рансъмуер, свързани с криптовалути, всъщност са намалели значително спрямо предходната година. Въпреки това по-широката петгодишна тенденция на рансъмуер плащанията рязко се увеличава. Миналата година общата стойност на платените за криптоизмами с рансъмуер пари за първи път надхвърли 1 млрд. долара. Хакерите и измамниците често се насочват към места като болници или критична инфраструктура, където решението да се плати или не откуп е на живот и смърт.

Първоначалната оценка за свързаните с криптовалути плащания на откупи през 2023 г. е около 1.1 млрд. долара. Реалната сума обаче вероятно е по-висока от тази. Когато Chainalysis първоначално съобщи своите оценки за 2022 г., цифрата ѝ беше 457 млн. долара за плащания на откупи. Окончателната обща сума за 2022 г. беше ревизирана, за да се отчете 567 млн. долара в плащания на крипторен откуп. За справка, ревизираната обща сума за 2022 г. беше с около 24% по-висока от първоначалната оценка. Ако тази тенденция се запази и за числата за 2023 г., реалната сума на плащанията при криптоизмами с рансъмуер може да е близо 1.5 млрд. долара.

През 2019 г. хората са платили 220 млн. долара под формата на плащания за откуп, свързани с криптвалути. През 2020 г. това число нарасна до 905 млн. долара, а през 2021 г. се задържа на 983 млн. долара. Като шокиращ обрат през 2022 г. сумата на плащанията за откуп, свързани с криптовалути, намаля почти наполовина. Окончателният общ размер на плащанията за рансъмуер от 567 млн. долара, макар и все още значителен, представляваше положителна промяна. През 2023 г. възходящата тенденция продължава, като напълно заличава положителните признаци, които видяхме през 2022 г. Общите тенденции показват, че рансъмуерът, използващ криптовалута, бележи рязък скок и през миналата година достигна най-високата си точка досега.

Chainalysis твърди, че данните за 2022 г. може да са били аномалия, причинена от глобални конфликти, като например войната между Русия и Украйна. В доклада се изказва предположение, че хакерите може да са се преориентирали от атаки с цел получаване на откуп към по-политически мотивирани атаки. В съвременните военни действия кибератаките се оказват обичайна и опустошителна част от тези конфликти.

Макар че този доклад се фокусира върху атаките с рансъмуер, които доведоха до спазване на изискванията, неспазването на изискванията има свои собствени разходи. Често тези атаки водят до спиране на основната дейност или инфраструктура за определен период от време, което може да бъде скъпо. Например в доклада се отбелязва, че кибератака, насочена към хотелската и казино верига MGM, е струвала на бизнеса над 100 млн. долара щети. В този смисъл е трудно хората да избегнат плащането на откуп. Ако не го направят, това може да има сериозни финансови или инфраструктурни последици. Това е нож с две остриета, защото, ако хората продължават да плащат, броят на атаките ще продължи да се увеличава.

Снимка: Unsplash

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.