Здравната платформа Binah.ai обяви тази седмица, че е добавила мониторинг на кръвното налягане към набора от здравни инструменти, налични в приложението ѝ, което е достъпно чрез партньорски фирми. Компанията казва, че може да изчисли кръвното налягане, като използва само видео на нечие лице през камера на смартфон или лаптоп - но експертите твърдят, че трябва да видят значително повече данни от компанията, преди да се доверят на функцията.

Проследяването на кръвното налягане без обичайния маншет е дългогодишна цел за кардиолозите и технологичните компании - това би елиминирало стъпка в процеса и би могло да помогне на хората да следят кръвното си налягане у дома по-лесно, което може да бъде полезно за хора с някои сърдечни заболявания.

„Проектирахме това, за да заменим домашните маншети“, казва Дейвид Маман, главен изпълнителен директор и съосновател на Binah.ai.

За да наблюдава кръвното налягане, инструментът анализира светлината, отразена от лицето, за да изчисли промените в кръвния поток - техника, наречена фотоплетизмография (PPG). Производителите на устройства и приложения са използвали тази стратегия върху различни части на тялото, за да изчислят неща като нива на кислород в кръвта и сърдечен ритъм.

Използването на метода за кръвно налягане обаче е по-трудно. Изследователите напредват към тази цел, но експертите казват, че все още няма достатъчно данни, които да покажат, че хората могат да разчитат на тази техника клинично.

„Мисля, че е потенциално осъществимо тази технология да бъде използвана в бъдеще, но не видяхме доказателства, които да предполагат, че изобщо е готова за надеждно измерване на кръвното налягане в момента“, казва в имейл до The Verge Джордана Коен, асистент по медицина в университета от Пенсилвания, който изучава хипертония.

Докато базираните на PPG показатели могат да бъдат добри при проследяване на промените в кръвното налягане, е по-трудно да ги използвате за изчисляване на необработените числа без базово ниво. Ето защо повечето инструменти, разработени за измерване на кръвното налягане чрез PPG, използват маншет за калибриране. Но подходът на Binah.ai не използва никакво калибриране.

„Решихме да проектираме всичко, за да работи като медицинско устройство“, казва Маман. „Когато имате маншет за кръвно налягане, не му правите никакво калибриране – просто го използвате. Мисля, че това е идеалният вариант.“

Маман казва, че компанията е провела вътрешни проучвания за валидиране на инструмента за кръвно налягане при 264 души. Тези данни не се публикуват, но компанията сподели с клиентите „основен доклад за точността“, казва той. Тяхната оценка също така сравнява устройството с международния стандарт за устройства за измерване на кръвно налягане, който има две нива: подходящо за устройство с висока точност (като устройства, използвани в болниците) и адекватно за устройство с ниска точност (като устройства, които могат да се използват в дома). Мониторът на Binah.ai използва стандарта за устройства с ниска точност, казва Маман.

Снимка: Binah.ai

Виж още: Първите в света живи роботи вече могат да се възпроизвеждат. Време за паника? (ВИДЕО)