НАСА търси кандидати, които са готови да прекарат една година, живеещи в 3D-отпечатана аналогова симулация на местообитание на Марс. Това е първата от трите планирани аналогови мисии, предназначени да симулират какво би било да живееш в подобна структура на Червената планета. Според космическата агенция тези наземни мисии ще помогнат да бъдат избегнати потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат по време на бъдещи космически мисии.

Модулът за местообитание на Марс с 3D печат е създаден от ICON и носи името Mars Dune Alpha. Той е 1700 квадратни метра и ще бъде дом на четирима членове на екипажа в продължение на една година. Кандидатите, избрани да участват в тази мисия, ще трябва да изпълняват задачи, които симулират онези, които астронавтите могат да изпълняват на Марс.

Това включва задачи като обмен на комуникации с екипа на НАСА, както и симулирани космически разходки и научни изследвания. Различни предизвикателства, които могат да се срещнат по време на бъдеща космическа мисия, също ще бъдат част от този тест, като например повреда на оборудването и „стресови фактори от околната среда“.

Възможността е достъпна за хора, които са граждани или постоянно пребиваващи в САЩ на възраст от 30 до 55 години, непушачи и владеещи английски език. НАСА казва, че ще използва стандартните си критерии за кандидати за астронавти, което означава, че има някои основни изисквания за образование и пълномощия.

Например кандидатите трябва да имат поне 1000 часа, прекарани в пилотиране на самолет, или магистърска степен с най-малко две години професионален опит в STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) област. Освен това кандидатите трябва да имат поне две години работа в докторска програма STEM, завършена медицинска степен или пилотна програма за тестване.

Заявленията за екипаж ще се приемат до 17 септември.

Снимка: Cynthia Bush - NASA - JSC

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници