След като вече отмени едно масово международно търговско изложение миналата година, GSMA се придържа към плановете за нов присъствен мобилен световен конгрес в Барселона този юни - само без няколко от най-големите имена в бранша. Няколко компании, включително Oracle, производителят на смартфони Sony и мрежовите компании Nokia и Ericsson, потвърдиха, че няма да присъстват на изложението.

Това не е първият път, когато GSMA организира присъствено събитие по време на пандемията - в края на февруари асоциацията проведе Mobile World Congress в Шанхай с множество виртуални панели и изказвания, допълващи изживяването на място. Според изявление, предоставено на Bloomberg, около 17 000 души са присъствали на събитието в Шанхай и досега не са докладвани положителни диагнози COVID, въпреки че си струва да се отбележи, че много от присъстващите не е трябвало да пътуват от чужбина, за да участват.

За да помогне за смекчаване на риска, организаторът на изложението планира подобен онлайн компонент за настаняване на отдалечени участници това лято и планира да приеме значително по-малък брой хора на място в Барселона: мислете за 50 000, а не за повече от 100 000, които обикновено присъстват.

Усложняващи трудности при провеждането на присъствено изложение са строгите ограничения за пътуване, които все още са в сила по целия свят. Уебсайтът на американското посолство в Испания и Андора съобщава на бъдещите пoсетители, че влизането в страната не е разрешено, освен ако не отговарят на „много специфични изисквания или вече са получили специално разрешение от правителството на Испания“. Към момента на жителите на Великобритания, Бразилия и Южна Африка е забранено да влизат в Испания до 30 март. Тази забрана вече беше удължена и може да бъде продължена отново - по това време испанските служители изразиха загриженост относно по-опасните щамове на COVID, намиращи се в страната.

Въпреки настояването на GSMA, че е възможно безопасно присъствено шоу, някои компании, които в миналото са използвали Mobile World Congress като стартова площадка за нови продукти, прекараха последната година в измисляне на начини как да го направят сами. Samsung например организира множество виртуални събития за премиери на своите високобюджетни смартфони през 2020 г. и планира да бъде домакин на такова през следващата седмица. Huawei изпрати репортери до склад с луксозни автомобили в Лондон, където тестваха новия тогава Mate 40 Pro, без да напускат колите си. Добавете и анонсите от Oppo и ZTE на по-ранното събитие в Шанхай, и оставаме с един голям въпрос: дори ако Mobile World Congress не бъде отменен в крайна сметка тази година, ще има ли изобщо някакви големи съобщения, които да очакваме?

Снимка: Pikrepo

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

 

Тагове: