Илон Мъск сподели, че една от стартиращите му компании разполага с маймуна с чип и жици, влизащи в нейния мозък, която може да играе видеоигри.

„Това е една щастлива маймуна“, каза Мъск, главен изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства Tesla и поддръжник на много други футуристични проекти, включително Neuralink Corp. - стартъп, фокусиран върху разработването на интерфейс мозък-компютър. Мъск добави, че скоро ще бъдат пуснати видеоклипове на маймуната в действие, може би след около месец.

Мъск участваше в Clubhouse: частно социално приложение, където потребителите организират неформални разговори по провокативни теми. Въпреки че Clubhouse изглежда като обикновено приложение, което поддържа различни конферентни разговори, то се превърна в популярна платформа за около 5 милиона потребители - скок от 3 милиона само 10 дни по-рано.

Предприемачът беше попитан за най-новите разработки на базираната в Сан Франциско Neuralink, която беше разкрита през 2017 г. Мъск, който също основа и космическата компания Space Х и сега е най-богатият човек в света, е известен със своите широки интереси - от изкуствен интелект до подземни магистрали.

„Разполагаме с маймуна с безжичен имплант в черепа с малки проводници, която може да играе видеоигри със сигнали от ума си“, каза Мъск на няколко хиляди слушатели в чат стая в Clubhouse. „Не можете да видите къде е имплантът и той прави маймунката много щастлива. Имаме най-хубавите съоръжения за маймуни в света и много искаме да играят на Pong помежду си само с мозъчни импулси.“

Мъск обясни, че целта на технологията за свързване на мозъка е справяне с мозъчни и гръбначни наранявания и компенсиране на загубения капацитет на хората с имплантиран чип.

„Има примитивни версии на това устройство с жици, стърчащи от главата ви, но това е като Fitbit в черепа ви с малки проводници, които влизат в мозъка ви“, каза той.

Снимка: shutterstock

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот