Qualcomm постепенно навлиза на пазара на РС процесори, като новият Snapdragon 850 е предназначен за лаптопи.

Този чип обаче е само клокната на по-висока честота версия на Snapdragon 485, който е предназначен за смартфони. Това означава, че Snapdragon 850 все още не може да се сравнява с процесорите на Intel, но дългоочакваният Snapdragon 1000 ще бъде друга история.

Все по-вероятно изглежда чипсетът да бъде специално създаден за персонални компютри. Според нова информация от германския сайт WinFuture процесорът ще има производителност, сравнима с тази на серията Intel Core. По-точно очакванията са Qualcomm Snapdragon 1000 да има размери 20х15 мм и да ползва 12 W консумация на енергия, което е значително повече от смартфон процесор.

Qualcomm Snapdragon 1000 ще използва следващото поколение Cortex – A76 архитектура на ARM, което носи 35 процента по-висока скорост, поддръжка до 16 GB RAM и до 2128 GB вътрешна памет, което означава, че чипът ще бъде заплаха за продуктите на Intel на лаптоп пазара.

Засега все още не знаем кога Qualcomm ще анонсира Snapdragon 1000, но когато това стане, Intel най-сетне може да има сериозен конкурент.

Тагове: