Продажбите на РС-та са скочили през първото тримесечие на годината заради новата и внезапна нужда от работа и обучение от дома заради коронавирус епидемията. Данните са на маркетинговата компания Canalys. Въпреки това обаче Canalys отбелязва още, че сериозните забавяния в производството и логистични проблеми всъщност са довели до спад спрямо същия период миналата година.

ЗА Q1 2020 РС продажбите възлизат на 53.7 милиона бройки, което е с 8 процента по-малко от същия период преди година. Според Canalys РС пазарът остава стабилен, но водещите производители са пропуснали потенциалния ръст заради причинените от пандемията забавяния.

Lenovo все още е на първо място с 12.8 милиона продажби, следван от НР с 11.7 милиона и Dell c 10.5 милиона. Продажбите на Aрple обаче са паднали с 20 процента, като според Canalys за първото тримесечие на 2019 са продадени 4.07 милиона Мас-а срещу само 3.2 милиона за първото тримесечие на 2020. Това прави Apple най-пострадалия от пандемията производител в топ 5.     

Накрая Canalys отбелязва, че нуждата за работа и учене от къщи е довела до сериозен скок в продажбите на много други домашни технологии. В тях влизат монитори, уеб камери, принтери и слушалки. Apple обаче едва ли ще реализира продажби в тези категории освен може би при слушалките, тъй като е малко вероятно доста хора да си купят скъпия Pro Display XDR за домашния офис.

Bиж още: Този трик трябва да направи Galaxy Fold 2 по-достъпен за джоба ни

Тагове: