Тази голяма синя джаджа е вероятно единственият работещ прототип на Intel Larabee GPU в света и току-що бе продадена в Ebay France за 4650 евро. Мислехте, че Nvidia GeForce RTX 3090 е скъпа на днешния пазар? Опитайте да бъдете колекционер на редки компютърни компоненти.

Картата беше подчертана като инженерна проба на Intel само за вътрешна употреба и включва екранна снимка на BIOS, за да покаже, че графичният процесор работи, но е без драйвери.

Графичният процесор Larrabee - за тези, които не са наясно - беше предишният опит на Intel за изцяло вътрешен дизайн на дискретна графична карта, който се появи много преди да се стартира целият бизнес с графични карти Intel Arc.

Компанията вложи доста значителна сума пари в дизайна на картата, но пускането на дребно в крайна сметка беше отменено в края на 2009 г. и проектът най-накрая отпадна половин година по-късно. По това време Intel заяви: „Няма да пуснем дискретен графичен продукт на пазара поне в краткосрочен план“. Причината? „Пропуснахме някои ключови продуктови етапи“, наред с други неща. Сред тях сменящият се фокус в приоритетите на компанията.

Траекторията на Intel занапред беше ясна: „Ние сме фокусирани върху процесорната графика и вярваме, че медиите/HD видеото и мобилните компютри са най-важните области, върху които да се фокусираме напред“. Очевидно игрите не са били толкова актуален фокус през 2010 г.

Въпреки че картата е анулирана, това не означава, че е била неуспешна. Както Том Форсайт, един от основните ѝ дизайнери, каза, когато се присъедини отново към графичния екип на Intel, „Всеки месец някой ме пита какво се е случило с Larrabee и защо се провали толкова лошо. И тогава се опитвам да им обясня, че не само не се провали, но беше доста приличен успех.“

Технологията на картата всъщност продължи живот, като засили суперкомпютърното подразделение на Intel и помогна за формиране на основата за високопрофилна ускорителна карта Knights Corner заедно с копроцесорите Xeon Phi през 2012 г.

Самата x86-базирана карта Larrabee работи повече като хибрид CPU/GPU, отколкото просто графична карта. Това беше по-скоро обща изчислителна единица, лишена от какъвто и да е специализиран силиций, и беше получена от дизайна на процесора Intel Pentium - само с по-мощен векторен блок от по-старите процесори на Intel.

Вътре в голямата синя кутия на картата Larrabee се намират 32 четирипосочни многонишкови ядра, 512-битов векторен процесор и 1024-битова (512-битова двупосочна) шина на паметта.

Всичко това прави трудно да се оприличи на съвременен еквивалент, но производителността на 48-ядрените версии беше по-близка до конкурентните карти от Nvidia и AMD по това време, въпреки че те идваха с много по-висока консумация на енергия. Това вероятно е още една причина никога да не излязат на пазара.

Снимка: leodanmarjod

Виж ощеОтделете си 60 часа за тайните на Horizon: Forbidden West