Фирмата за блокчейн Ripple продължава да отчита растеж, който я издигна до позицията на единствената фирма, свързана с криптовалута, сред десетте най-ценени стартиращи фирми в Съединените щати.

Според данни, придобити от Finbold, към ноември 2022 г. Ripple, с оценка от 15 милиарда долара, се класира на 10-о място сред водещите стартиращи компании в САЩ.

По-специално компанията следва други утвърдени имена, включително SpaceX ($127 милиарда), Stripe ($95 милиарда), Instacart ($39 милиарда), Databricks ($38 милиарда), Epic Games ($31.5 милиарда), Fanatics ($27 милиарда), Chime ($25) милиарда), Миро ($17.5 милиарда) и Discord ($15 милиарда).

Струва си да се отбележи, че последната оценка на Ripple се появи, след като компанията избра да изкупи обратно акции от инвеститори, които финансираха нейния кръг от Серия C на стойност 200 милиона долара през 2019 г.

Оценката е агресивен елемент в растежа на Ripple, като се има предвид, че компанията е изправена пред съдебен процес от Комисията за борсата на ценни книжа (SEC) във връзка с противоречията около издаването на своя токен XRP. С напредването на делото доверието на инвеститорите в Ripple изглежда невъзмутимо, като компанията регистрира незначителни печалби преди приключването на въпроса.

Случаят, който вероятно ще има широко разпространено въздействие върху общия крипто пазар, се фокусира върху това дали Ripple и нейните висши ръководители са продали XRP на обществеността като нелицензирана валута.

В този случай Ripple се опита да повиши доверието на инвеститорите, като изгради солидна защита. Част от позицията на Ripple е да обвинява регулатора в конфликт на интереси, като декларира, че Ethereum (ETH) не е ценна книга, докато XRP е.

В същото време значителен дял от оценката на Ripple произтича от разрастващия се платежен бизнес на компанията. Ripple продължи да изгражда партньорства с традиционните финансови играчи, използвайки своите платежни системи през последните месеци.

Тъй като Ripple използва токена XRP за улесняване на трансграничните плащания, токенът записа печалби с напредването на широко обсъждания случай. Интересното е, че XRP спадна след първото обявяване на случая; обаче токенът привлече натиск за купуване през последните седмици, тъй като правните експерти прогнозират, че Ripple може да спечели спора.

Снимка: Unsplash

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч