Стартъп твърди, че е започнал да освобождава серни частици в атмосферата на Земята в спорен опит за борба с изменението на климата чрез отклоняване на слънчевата светлина. Make Sunsets, компания, която продава „кредити за охлаждане“ за компенсиране на въглероден диоксид за 10 щатски долара на брой, разчита на слънчево геоинженерство, за да охлади планетата и да напълни хазната си. Стартъпът твърди, че вече е пуснал два тестови балона, всеки пълен с около 10 грама серни частици и предназначен за стратосферата според уебсайта на компанията.

Концепцията на слънчевото геоинженерство е проста: добавете отразяващи частици към горните слоеве на атмосферата, за да намалите количеството слънчева светлина, която прониква от Космоса, като по този начин охлажда Земята. Това е идея, вдъхновена от атмосферните странични ефекти на големите вулканични изригвания, които са довели до драстични, временни климатични промени многократно в историята, включително прословутата „година без лято“ от 1816 г.

И все пак ефективното и безопасно прилагане на идеята е много по-сложно. Учени и инженери изучават слънчевото геоинженерство като потенциално средство за защита срещу изменението на климата повече от 50 години, но почти никой всъщност не е провеждал експерименти в реалния свят поради свързаните с това рискове като бързи промени в моделите на валежите на нашата планета, увреждане на озоновия слой и значителни геополитически разклонения.

Въпреки че знаем, че частиците сяра могат да отразят слънчевата светлина от Земята и да охладят планетата, нежеланите последици от подобно действие са по-малко разбрани и потенциално катастрофални. Някои проучвания показват, че инжектирането на сяра над северното полукълбо би довело до масивни суши в Сахел, тропическите гори на Амазонка и другаде. Обратно, добавянето на сяра над южното полукълбо може драстично да увеличи броя на атлантическите урагани в северното полукълбо.

Плюс това, ако и когато получим достатъчно сяра в атмосферата, за да охладим значително Земята, ще трябва да продължим да добавяме нови частици за неопределено време, за да избегнем навлизането в ера на изменение на климата около четири до шест пъти по-лошо от това, което преживяваме в момента, според към едно проучване от 2018 г. Серните аерозоли не се задържат много дълго. Техният живот в стратосферата е някъде между няколко дни и няколко години, в зависимост от размера на частиците и други фактори.

Предполага се, че докато това теоретично геоинженерство се случва, все още ще добавяме парникови газове в атмосферата, както и серни частици. Ако в даден момент системата за доставяне на сяра се счупи, целият този CO2 и метан бързо ще ни настигнат – нагрявайки планетата супер бързо, всичко наведнъж. Екосистемите биха били допълнително извадени от строя, тъй като животните и растенията биха останали на мястото си под изкуствено охладения климат. Подкисляването на океана ще продължи с неотслабваща сила.

Сега основателят на Make Sunsets Люк Исеман очевидно води всички нас, земляните, към ръба на тази пропаст без каквото и да е регулаторно одобрение или международно разрешение.

Играчи, които независимо решават да наложат геоинженерство на останалите от нас, са повод за безпокойство, откакто съществува мисълта за умишлено манипулиране на атмосферата. Пентагонът дори има специализирани изследователски екипи, които работят върху методи за откриване и борба с такива тайни опити. Но ефективната защита срещу слънчевото геоинженерство е много по-трудна на практика.

В първите изпитания на компанията Исеман казва, че е пуснал два метеорологични балона, пълни с хелий и серни аерозоли някъде в Долна Калифорния, Мексико. Основателят изтъква пред MIT Technology Review, че балоните са се издигнали към небето, но след това той не знае какво се е случило с тях, тъй като на балоните липсва оборудване за проследяване. Може би са стигнали до стратосферата и са освободили полезния си товар, а може би не са го направили. Методът с метеорологичния балон е бил предложен по-рано, но не е тестван или демонстриран като ефективен според по-ранен доклад на MIT Technology Review от 2019 г. Независимо от това някои учени са разтревожени от опита.

„Да продължим с внедряването на този етап е много лоша идея“, каза Янош Пастор, ръководител на Инициативата за управление на климата Карнеги и обучен ядрен инженер, пред MIT Technology Review. „Сегашното състояние на науката не е достатъчно добро“, за да оправдае подобни експерименти или да предскаже техния резултат, обясни той.

Исеман и Make Sunsets твърдят, че един грам серни аерозоли противодейства на затоплящите ефекти на един тон CO2, но няма ясна научна основа за подобно твърдение, каза изследователят по геоинженерство Шучи Талати. И така „кредитите за охлаждане“, които компанията предлага, вероятно са лоши (заедно с повечето схеми за въглероден кредит/офсет).

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат