Политиката на Русия спрямо западните технологии е ясна: тя може да живее без тях, особено ако говорим за шпионаж от NSA и глобалната система за позициониране (GPS). Но изглежда, че твърдата позиция на руснаците се разпростира и до проектираните в САЩ компютърни чипове.

Руски бизнес вестник съобщава, че държавните ведомства и държавните компании вече няма да купуват компютри с процесори Intel или AMD. Вместо това през 2015 г. ще започне кампания, стартирана от правителството, която ще доставя по един милион устройства всяка година, работещи с процесори "Байкал", които се произвеждат от местна фирма, наречена T-Platforms.

Интересен обрат обаче е, че процесорът "Байкал" всъщност е базиран на ARM (Cortex-A57) дизайн, което означава, че „технологичният развод“ между Изтока и Запада не е толкова пълен, колкото изглежда. Това също може да означава, че много руски бюрократи няма да имат възможност да работят с Mac или PC. Те ще трябва да използват някакъв вид ARM-съвместима ( вероятно Linux-базирана) операционна система.

Тагове: