Според нов доклад севернокорейски хакери са откраднали дигитални активи на стойност почти 400 милиона долара при най-малко седем атаки срещу платформи за криптовалути миналата година. 

Компанията за анализ на блокчейн Chainalysis заяви, че това е една от най-успешните години в историята за киберпрестъпниците в затворената източноазиатска държава. Атаките бяха насочени главно към инвестиционни посредници и централизирани борси.

Северна Корея редовно отрича да е замесена в хакерски атаки, приписвани на тях.

„От 2020 до 2021 г. броят на свързаните със Северна Корея атаки скочи от четири на седем, а стойността, извлечена от тези хакове, нарасна с 40%“, се казва в доклад на Chainalysis.

Хакерите са използвали редица техники, включително фишинг схеми, експлоатиране на код и злонамерен софтуер, за да изсмукват средства от дигиталните портфейли на организациите и след това да ги преместват на адреси, контролирани от Северна Корея, съобщи компанията.

Портфейлите за криптовалута са свързани с интернет и мрежата за криптовалута и затова са уязвими за хакване. Те се използват за изпращане и получаване на криптовалута и позволяват на потребителите да видят колко токена имат.

Много експерти препоръчват преместване на големи количества криптовалута, които не са необходими всеки ден, към „студени“ портфейли, които са изключени от по-широкия интернет.

Chainalysis каза, че е вероятно много от миналогодишните атаки да са били извършени от така наречената Lazarus Group - хакерска група, срещу която САЩ са приложили санкции. Смята се, че групата се контролира от основното разузнавателно бюро на Северна Корея - Главното разузнавателно бюро.

Групата Lazarus преди това беше обвинена в участие в атаките на ransomware WannaCry, хакването на международни банки и сметки на клиенти и кибератаки срещу Sony Pictures през 2014 г.

Група на ООН, която наблюдава санкциите срещу Северна Корея, обвини Пхенян, че използва откраднати средства за подкрепа на своите ядрени и балистични ракетни програми като начин да избегне международните санкции.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Товарните самолети на FedEx може да носят противоракетни лазери на борда си