Самолетите на FedEx скоро може да разполагат със защитни оръжия. NBC News и Reuters съобщават, че FedEx са поискали от Федералната авиационна администрация разрешение да оборудва предстоящия флот от самолети Airbus A321-200 с лазерна система за противоракетна атака. Предложеният хардуер би нарушил проследяването на ракети с топлинно търсене, като насочва инфрачервената лазерна енергия към насрещните снаряди.

Куриерската служба посочи „няколко“ чуждестранни инцидента, при които нападателите са използвали преносими системи за противовъздушна отбрана срещу цивилни самолети. Въпреки че нямаше конкретни примери, NBC посочи, че Иран е свалил украински самолет през януари 2020 г. (съобщава се, че ПВО е сбъркало самолета с крилата ракета) и малайзийски полет, свален от подкрепяни от Русия украински сепаратисти през юли 2014 г.

FedEx за първи път кандидатства за лазерната система през октомври 2019 г. FAA е отворена за одобрение, но предложи „специални условия“, преди лазерите да могат да влязат в експлоатация. Системата ще се нуждае от предпазни устройства, за да предотврати активиране на земята, и не може да причини вреда на нито един самолет или хора.

Концепцията за включване на контрамерки не е съвсем нова. Някои американски търговски самолети са използвали противоракетни системи още през 2008 г., а FedEx помогна да се изпробва система за противодействие на оръжейния гигант Northrop Grumman приблизително по същото време. Израелската El Al използва противоракетни системи от 2004 г. Плановете на FedEx обаче биха били значителни и рядкост за куриерска компания. Няма да е изненадващо, ако повече търговски самолети последват примера, дори ако рисковете от атаки остават сравнително ниски.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Решиха 5G дилемата със създаването на 50 ексклузивни зони по летищата