Наскоро Airbnb подаде документи за излизане на борсата и от нейните отчети личи, че компанията за споделени нощувки е била ударена от коронавирус пандемията дори по-силно, отколкото анализаторите предполагаха.

За периода от началото на годината до септември Airbnb отчита 969 милиона загуби срещу само 322 милиона за същия период миналата година. Само приходите от резервации са спаднали с 30 процента на годишна база. Прогнозата също не изглежда оптимистична и Airbnb отчита, че спадът в резултатите ще се запази в близко бъдеще. Очевидно е, че в резултат на пандемията бизнесът на компанията е спаднал значително на фона на скок в отменените резервации. През май бяха уволнени 25 процента от служителите, а висшите шефове временно намалиха заплатите си за период от 6 месеца.

Компанията отчита, че ако не може да увеличи броя на домакините в платформата си, финансовите прогнози ще бъдат още по-неблагоприятни.

Все пак, Airbnb намира и една положителна тенденция – в последно време въпреки всичко хората искат да излизат навън, но нямат доверие на хотелите. Така че квартирите на AirBnb се явяват добра алтернатива. Освен това се увеличава броят на хората, които предпочитат да работят отдалечено от имоти, давани под наем през платформата, вместо от домовете си.

Снимка: shutterstock

Виж още: DxOMark похвали камерата на Google Pixel 5

Тагове: