Според информация на Nikkei Apple значително намалява част от поръчките за предстоящите си модели iPhone за 2018 година, което се смята за "доста консервативно" от един от многобройните източници, потвърждаващи промяната. Apple намалява поръчките от миналогодишните 100 милиона единици части до 80 милиона, което е с 20 процента по-малко.

Въпреки че Apple предупреди наблюдателите да не правят предположения за плановете или продажбите ѝ въз основа на информация от веригата на доставчици и подизпълнители, тези предположения доведоха до конфликти между Apple и анализатори относно пазарния дял и сила на iPhone X тази година. Данните могат да дадат представа за очакванията на компанията. Nikkei отбелязва, че световните доставки на смартфони се свиха за пръв път през 2017 г., спадайки с 0,3 процента до 1,46 милиарда единици, а продажбите на iPhone са намалели със сравнително скромния 1 процент в края на миналата година.

Ако е точен, докладът може просто да подскаже, че Apple планира да избегне повтарянето на сценария за iPhone X, iPhone 8 и iPhone 8 Plus от 2017-2018 г., при който телефоните стават достъпни за заинтересованите клиенти сравнително бързо след премиерата им, вместо да има недостиг. Именно ранната липса на бройки често е фалшив знак за успех, който е съчетан с разочарованието на потребителите. Други възможности са, че промяната в поръчките е само краткосрочна и ще бъде ревизирана по-късно през 2018 г., или че Apple се предпазва от потенциално рязък спад в глобалните продажби, тъй като пазарът на смартфоните забавя темпо.

Това обаче може да сигнализира, че компанията не е подготвена да се откаже от ценовата стратегия за iPhone, която вдигна печалбите ѝ, въпреки че продажбите са в застой. Високата стартова цена на iPhone X от 999 долара позволи на Apple да достигне рекордни средни продажни цени за телефоните си, а докладите се оказаха противоречиви относно това дали тазгодишните топ модели ще бъдат еднакво скъпи или по-евтини. Анализаторът Минг Чи Куо неотдавна прогнозира намаляване на цените на директния наследник на iPhone X, както и атрактивна базова цена от 600 долара за нов междинен наследник на iPhone 8. Но 20 процента намаление на поръчките би могло да предположи, че Apple предпочита да поддържа съществуващите цени.

Тагове: