Същинските ръководства за игри наистина се чувстват като нещо от миналото, като онлайн инструкциите и ръководствата в YouTube са много по-удобна, макар и малко стерилна алтернатива.

Един от най-добрите примери за добре направено ръководство за игра е оригиналният японски гайд от 1996 г. за Super Mario 64, допълнен с коментари от хора като Шигеру Миямото и набор от великолепни диорами, базирани на нивата на играта.

Ръководството е доста трудно да се намери в наши дни и ще се наложи да се разделите с прилична пачка пари, за да се сдобиете с такова в eBay. За щастие всичките 152 страници вече са сканирани онлайн в HD, така че всеки може да види и оцени невероятната работа, която е вложена в тях. Разбира се, цялото нещо е на японски, но бихме се обзаложили, че повечето читатели вече знаят Super Mario 64 наизуст след толкова години.

Благодарение на информация от Kotaku обаче можем да съобщим, че сканиранията вече са извадени офлайн след предупреждение за авторски права от Nintendo of America, което Internet Archive предаде на оригиналния ъплоудър Comfort Food Video Games.

Преди да дадем собствено мнение по въпроса, ето цитат от потребителя пред сайта Kotaku:

„За съжаление archive.org ми изпрати обичайния си имейл с известие за сваляне, в който ми каза, че Nintendo of America оспорва авторските права на сканирането и то беше премахнато. Честно казано, бих искал да оспоря легитимността на това и как Nintendo of America ще има нещо общо с лицензиран на Nintendo of Japan ръководство от Gem Books от 1995 г., но не мога да се боря с юридическия екип на Nintendo тук. Това е невероятно разочароващо.“

Това очевидно е неприятен обрат на събитията, макар и не особено изненадващ, ако сте запознати с предишните искове за сваляне на материали със засегнати права от Nintendo. От една страна, разбира се, ръководството остава авторско право на Nintendo и компанията има пълното право да го защитава, но нека бъдем честни: към този момент книжката не е в производство от години. Вероятността Nintendo да преиздаде такъв продукт – особено извън Япония – е невероятно малка, като се има предвид колко пъти Super Mario 64 вече е била пусната на различни платформи.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно

 

 

 

Тагове: