Qualcomm изпитва затруднения да отговори на търсенето за своите чипсети Snapdragon, тъй като различни предизвикателства засягат производствената стратегия на компанията. Един от тези ефекти може да бъде това, че потребителите ще трябва да чакат по-дълго и да плащат повече за бъдещите телефони от висок клас.

Източници от доставчиците на Samsung – най-популярната марка Android телефони и основен партньор на Qualcomm – твърдят пред Ройтерс, че корейската компания вече изпитва затруднение да си осигури необходимата бройка чипове Snapdragon чак до флагманския Snapdragon 888. Висш ръководител от друга компания признава, че ще трябва да редуцира очакванията за продажбите през тази година заради недостига на компоненти от Qualcomm.

За затягането на коланите допринасят няколко фактора, сред които опустошителните бури в щата Тексас, които прекъснаха електрозахранването в завод на Samsung, който изработва компоненти за Qualcomm, както и забавено в производството на чипове за енергийно управление в Китай и Тайван. Не на последно място глобалният пазар на процесори също е белязан от засилено търсене и постоянни скокове на цените без гаранция, че поръчките ще бъдат изпълнени навреме. Принуден да действа според обстоятелствата, Qualcomm дава приоритет на компоненти за скъпите Snapdragon 888 чипове за сметка на евтините модели.

С други думи, ако сте планирали покупка на нов телефон тази година, може да приемете новината като сигнал да започнете търсенето по-рано, а не по-късно.

Снимка: Qualcomm

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

Тагове: