Meta потвърди, че работи върху нов VR шлем от по-висок клас от популярния Quest 2, който ще бъде пуснат по-късно тази година.
Въпреки това, преди да се развълнувате твърде много, Марк Зукърбърг каза, че новото устройство с кодово име Project Cambria е „по-фокусирано върху случаите за използване в работа“.

Зукърбърг потвърди новия шлем по време на разговора за печалбите на Меta, което той повтори в публикация във Facebook.

„От хардуерна страна Meta Quest 2 продължава да бъде водещ шлем за виртуална реалност. По-късно тази година ще пуснем шлем от по-висок клас с кодово име Project Cambria, който ще бъде по-фокусирани върху работа и евентуално ще замени вашия лаптоп или работна станция. Това първокласно устройство ще има подобрена ергономия и пълноцветно преминаване през смесена реалност, за да съчетае безпроблемно виртуалната реалност с физическия свят.“

„Също така изграждаме система за проследяване на очите и проследяване на лица, така че вашият аватар да може да осъществява контакт с очите и изражения на лицето, което драстично подобрява усещането ви за присъствие. Това също е добър пример защо разработваме хардуер в допълнение към социалните платформи“, продължава Зукърбърг.

Meta прокарва своята концепция за „метавселена“ доста усилено и изглежда, че Project Cambria ще има много общо с това. Надяваме се, че не е толкова лошо и като евентуално бъдещо приложение в игрите.

Новините за Project Cambria пристигат точно когато Meta децентрализира още повече от марката Oculus. Специализираният уебсайт на Quest 2 вече е пренасочен към новия магазин Meta, което не вещае много добро за бъдещето на VR проектите на компанията в игрите.

Въпреки това Quest 2 постигна успех като VR шлем сред гейминг аудиторията, бързо се издигна до най-популярните VR шлемове в Steam, като 47% са от потребителите на VR джаджата, според проучването на Steam Hardware. Шлемът също получава доста редовни актуализации с нови функции, така че не е задължително да чакаме с нетърпение устройство от следващо поколение, но знаем, че Meta не планира да пусне нов Quest, преди „професионалната“ версия (Project Cambria) да е на разположение.

Така че може да мине известно време, докато компютърните геймъри чуят новини за нов Quest шлем или както реши Meta да ребрандира своите VR продукти.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеИ Amazon започват разработката на мистериозен продукт за виртуална реалност