По данни от Reuters, Алекс Стамос, директорът по сигурността на Facebook, напуска компанията с довода, че не е съгласен с все по-нарастващата тенденция за разпространение на дезинформация чрез нея. Говори се, че Стамос ще се оттегли през август, но вече няма правомощията да се намесва при разпространение на пропаганда от правителства. Напускането му се случва точно след разкриване на масово купуване на руски потребителски профили и разкритието отпреди няколко дни, че без позволение са събирани личните данни на близо 50 милиона потребители, в полза на кампанията на президента Доналд Тръмп. Facebook са знаели това още от 2015 година, но едва сега то става достояние на широката публика.

Самият Стамос потвърди в  Twitter, че „ролята му в компанията се е променила“, но не казва нищо окончателно за напускането си. Разбира се, това може да е свързано с негов договор за поверителност. Говори се, че е имал сблъсъци относно неговото желание да предоставя на публиката повече информация за проблеми със сигурността и е водил компанията към прозрачност, която в дългосрочен план й е навредила. Благодарение на Стамос, много от последните разкрития относно руската дейност на платформата станаха достояние на широк кръг от хора, а другите шефове на високо ниво са предпочитали те да останат тайна.

 

Така се оказва, че темата за руските манипулации с помощта на платформата и кампании, пропагандиращи фалшива и манипулативна информация, засяга управлението на Facebook на доста високо ниво. Условията на Facebook позволяват събирането на лични данни, но не и използването и продаването им с цел да им се пробутва адаптирана за тях реклама.

Марк Зукърбърг не е коментирал по темата, нито за кампанията, която се роди покрай нея - #DeleteFacebook или по скандала с продажбата на лични данни. Вече има и официален призив към него да вземе публично отношение по тези въпроси от страна на парламентарния комитет във Великобритания, от където са му изпратили писмо, с което го призовават да направи коментар. В същото време, акциите на компанията паднаха с 6.77% в понеделник, което говори, че инвеститорите са притеснени относно текущите разкрития.