Седмица след като Twitter забрани на президента Доналд Тръмп да публикува на платформата, онлайн дезинформацията за измамите с избори е спаднала с колосалните 73 процента според доклад на The Washington Post. Разговорите за измамите около изборите са спаднали от 2.5 милиона на 688 000 споменавания в селекция от сайтове за социални медии, съобщава Post, позовавайки се на данни от маркетинговата компания Zignal Labs.

Twitter забрани достъпа на Тръмп на 8 януари, два дни след като тълпа от негови поддръжници нахлуха в сградата на Капитолия в САЩ при бунт, при който загинаха няколко души, включително полицай от Капитолия. Редица хора заявиха, че фалшивите твърдения за изборна измама на Тръмп и други са довели до насилието в Капитолия, а критиците на социалните медии твърдят, че платформите усилват подобни твърдения, като не успяват ефективно да се справят с дезинформацията на своите сайтове.

Данните на Zignal обхващат периода от 9 до 15 януари, пише Post. Експертите също така установиха, че през това време хаштаговете и лозунгите, свързани с атаката на Капитолия, се появяват много по-рядко във Facebook, Instagram, Twitter и други социални платформи. Постовете с #FightforTrump са паднали с 95 процента, а #HoldTheLine и "Марш за Тръмп" са спаднали с повече от 95 процента, съобщава Post.

The Post цитира и проучване на изследователи на дезинформация от Election Integrity Partnership, което установи, че малък брой консервативни, подкрепящи Тръмп акаунти в Twitter имат голямо влияние върху сайта. Само 20 такива акаунта са източник на една пета от споделянията, включващи дезинформация при гласуване, се казва в това проучване.

Twitter не е единствената компания, която взе думата на Тръмп. Facebook забрани постовете на Тръмп на 7 януари, а Snapchat заглуши Тръмп на 13-и. Редица сайтове в социалните медии също подгониха съдържание, което поражда подстрекаването към насилие. Собственикът на Google YouTube например забрани подкаст канала на Стив Банън на War Room на 8-и, а същия ден Reddit забрани subreddit форума r / Donaldtrump.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома