Amazon работи по първия си домашен робот, който се проектира с кодовото име Vesta. Кръстен на римската богиня на домашното огнище, той се прави от Lab126 - подразделението за хардуерна развойна дейност на гиганта, което преди това направи Kindle, Fire Phone и Echo.

Засега подробностите са малко, но по всяка вероятност Amazon ще го позиционира като мобилна и още по-автономна версия на Alexa. Роботът ще следва потребителите из дома им и ще приема указания, без да се налага те да говорят директно на колонката Echo.

Прототипът има софтуер за компютърно зрение и камери за навигация. Amazon възнамерява да изпрати бройки от него в домовете на свои служители преди края на годината. За крайните потребители той ще бъде наличен към 2019 г.

При толкова малко детайли не е лесно да разберем какво точно планира Amazon, но очевидно се касае по-скоро за ново поколение умен домашен асистент, отколкото за нещо като "робот иконом, който да ви отменя в домакинските задачи". В последно време подобни машини демонстрираха LG с Hub, Mayfield Robotics с Kuri и Jibо.

Тагове: