Японският технологичен гигант SoftBank изглежда готов да продаде известния производител на чипове ARM на Nvidia, като сделката трябва да стане факт до броени дни и е на стойност над 40 милиарда щатски долара.

За нея се заговори още през юли, като Nvidia се спрягаше като основен кандидат за ARM. Ако се случи, сделката ще бъде една от най-големите в историята на бизнеса с чипове и със сигурност ще трябва да премине под микроскоп от много държавни регулации.

SoftBank купи ARM през 2016 г. за 31 милиарда долара. Английската компания прави мобилни чипове за големи имена като Apple, Samsung и Qualcomm. Откакто бе придобита от японците, стойността на ARM скочи доста, което е отразено и в исканата цената. Причина за това е, че Microsoft премина към ARM-базирана версия на Windows и с устройствата Surface, а Apple планира да замени чиповете на Intel c тези на ARM в бъдещите си Мас-ове.

На свой ред Nvidia е водещ играч на пазара на видеокарти, каквито ARM също проектира, но извън своята серия мобилни чипове Tegra, използвани в устройства като Nintendo Switch, Nvidia няма присъствие в дизайна на мобилни процесори. Придобиването на ARM със сигурност ще промени това.

Снимка: shutterstock

Виж още: Huawei: Hикой закон не може да ни принуди да хакнем вашата мрежа

 

Тагове: