Преди няколко дни Nvidia представи новата си серия видеокарти RTX 30XX, носеща името Ampere и идваща на доста достъпна цена. С новите карти потребителите ще се насладят на втората генерация ray tracing, като най-мощната версия ще поддържа 8К резолюция и 60FPS.

Радостната вест от днес е, че няма да се нуждаете от PCI Express 4.0 слот, за да подкарате чудовищната RTX 3090. Въпреки притесненията, че по-старите дънни платки, екипирани с 3.0, ще предизвикат ботълнек, инженер от Nvidia сподели, че по-големият bandwidth на PCIe 4.0 не е задължително условие, като картата ще има еднакво представяне и на двата слота.

Според тестовете на Digital Foundry RTX 3080 се справя много по-добре от RTX 2080, като например Borderlands 3 се представя с 81% по-добър пърформънс на новата генерация. Ако резултатите от тези тестове останат валидни и за потребителските версии, то 4К геймингът ще стане доста достъпен за крайните потребители. Въпреки че има известно време, докато новите карти се появят на пазара, изглежда, че Ampere е сериозна победа на Nvidia над конкуренцията.

Снимки: Nvidia

Виж още: Nvidia предизвиква Sony и Microsoft с новата си серия RTX 30XX (ВИДЕО)

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.