Фримиум структурата (пример: безплатно приложение, от което потребителят може да получи повече, ако заплати определена сума) за плащане на Spotify винаги е била една невероятна сделка. Цялата музика, която може да си пожелаете, е в ръцете ви, но с условието, че трябва да чуете и някоя друга реклама, която често е дори по-приятна и ненатрапчива спрямо други платформи. Но според Wall Street Journal Spotify може да позволи на музикалните изпълнители да избират кои техни албуми да са достъпни в безплатната и платената версия.

Тази промяна в политиката би била голяма за хората зад Spotify, които винаги са се отнасяли еднакво към потребителите на платената и безплатната услуга. Най-вероятно това се прави с опит да се спре напускането на изпълнители от платформата. Тейлър Суифт се оттегли тази година, а Адел дори не си направи труда да направи музиката си достъпна в Spotify.

Въпреки това от WSJ казват, че текущият план ще бъде само временно ембарго върху новата музика за фримиум потребителите. Но точно колко временен ще бъде този период, не е сигурно.

Spotify не коментираха тази информация. Истинският въпрос е дали тази промяна ще предизвика отлив на фримиум потребители, защото от тях зависи бъдещето на услугата.

Прочетете още: Семейният план на Google Play Music вече достъпен за ползване на цена от 14,99 щатски долара