Gartner пусна своите смартфон статистики за Q4 на 2015 и новините са доста лоши за Microsoft. В Q4 на 2014 софтуерният гигант държи 2.8 процента от световния пазар на смартфони – малък процент, но все пак достатъчен за около 10 милиона продадени единици.

Година по-късно обаче продажбите на Windows Phone са паднали с 4.4 милиона единици, което означава пазарен дял от едва 1.1 процента в световен мащаб. Това означава, че потребителите рязко са се отдръпнали от платформата на Microsoft, а това кара все повече разработчици да се отказват от създаването и поддръжката на приложения за Windows Phone. Слухът, че Microsoft ще пусне Surface Phone, изглежда като последната надежда за спасяване на мобилното подразделение.

Целият смартфон пазар е нараснал само с 9.7 процента на годишна база. Apple също бележи спад в продажбите и слиза до 17.7 процента пазарен дял от 20.4 на сто спрямо същия период за 2014 година.

В същото време Huawei поддържа бума. Компанията увеличи пазарния си дял от 5.7 процента през Q4 2014 до 8 процента за същото тримесечие на 2015 г. Това се случи най-вече за сметка на Lenovo, която падна от 6.6 процента до 5 процента дял. Samsung също бележи спад до 22.5 процента от 24.7 година по-рано.

 

Прочетете и това: Изтекала снимка показва как изглежда сменяемият модул с батерия на LG G5