Ако батерията на часовника на вашия PlayStation 4 свърши, ще загубите възможността да играете игри на конзолата. Независимо дали става въпрос за дигитални игри или такива на диск, PlayStation 4 просто няма да може да ги подкара. Това твърди известният хакер Ланс Макдоналд, според когото вътрешният часовник на PlayStation 4 трябва да работи правилно, за да функционира системата от трофеи за игрите. Ако тя засече грешка в отчитането на времето, PlayStation 4 ще го възприеме като опит за манипулация на системата за трофеи и ще заключи игрите.

Въпреки че е относително лесно да смените тази CMOS батерия, когато Sony реши да спре своите PlayStation 4 сървъри, повторната активация на вашата конзола и пускането на игри на нея ще бъде много трудно.

„Настройките на батерията могат да се зададат само от Sony или със сериозен хак. Без повторна връзка със сървърите дигиталните PlayStation 4 игри няма да вървят, а това се отнася и за физическите дискове, което е пълна лудост“, казва Макдоналд.

За момента подобна новина може да не звучи заплашително, но с течение на времето проблемът ще става все по-актуален. Преди броени дни научихме, че дигиталните магазини за PlayStation 3, PlayStation Portable и PlayStation Vita ще бъдат затворени и повече игри и допълнително съдържание няма да се купуват. Така геймърската общност неминуемо остава да се чуди кога Sony ще дръпне дигиталния шалтер на PlayStation 4 и ще остави над 100 милиона конзоли по света без функционалност.

Снимка: Sony

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч

 

Тагове: