TikTok ще заведе дело срещу администрацията на президента Тръмп до броени дни, с което оспорва скорошното решение на американското правителство, забраняващо популярното видео приложение поради опасения за националната сигурност.

Делото ще поддържа позицията, че решението на президента е противоконституционно по две причини. Първо, то оспорва твърдението на Тръмп, че китайската компания майка на TikTok - Bytedance, тайно краде потребителски данни и ги предава на Пекин. Второ, администрацията не е дала достатъчно време на TikTok да се защити, преди директно да забрани приложението.

„Всичко е базирано на спекулации. Няма никакви факти или разкрития, а просто се повтаря антикитайската реторика“, казва анонимен източник, запознат с плановете на TikTok.

Според него TikTok ще заведе делото в Калифорния, където е базирана американската централа на компанията.

Решението на Тръмп засегна както TikTok, така и друго китайско популярно чат приложение WeChat, което е притежавано от Tencent. Забраната засяга всякакви финансови транзакции и не позволява на TikTok и WeChat да печелят пари от реклами, както и да плащат на своите потребители, които създават съдържание. Освен това инсталирането на TikTok на всякакви правителствени устройства също бе забранено.

Миналата година американската армия и флотът също забраниха TikTok на своите устройства.

Снимка: Wikipedia

Виж още: Apple плаща по 25 долара на всеки с умишлено забавен iPhone