Китай няма да приеме „кражбата на TikTok“ и има много начини, с които да отговори на американските власти, ако те продължат с настояването за продажбата на компанията. Припомняме, че президентът Тръмп заплаши да забрани TikTok, а Microsoft изрази желание да придобие голямата част от компанията. Самият Тръмп посочи, че такава сделка може да се случи, но в държавната хазна също трябва да влезе голяма сума пари.

Шефът на Microsoft Сатя Надела обсъди идеята с Тръмп, посочвайки, че Microsoft може да закупи бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

TikTok се превърна в гореща тема, след като Вашингтон засили реториката срещу китайските компании и това, че представлява потенциална заплаха за националната сигурност на САЩ. Държавният секретар Марк Помпео директно обвини TikTok, че предава данни на китайската комунистическа партия.

„Под ръководството на Тръмп Америка се превръща в престъпна държава“, написа Хю Сиджин, редактор на китайския държавен официоз Global Times и определи потенциалната продажба като „пладнешки обир“.

TikTok е едно от малкото идващи от Китай приложения, които намериха успех в САЩ.    

Снимка: CNET

Виж още: LG отчете добри резултати в лоши COVID-19 времена