След обявяването на резултатите на Apple за второто фискално тримесечие на 2024 г. главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се присъедини към главния финансов директор на компанията Лука Маестри в разговор с инвеститорите. По време на този разговор Кук отново намекна за предстоящия генеративен изкуствен интелект на Apple и заяви, че компанията има предимства пред своите конкуренти.

Когато говори за WWDC 2024, която ще се проведе следващия месец, Кук заяви, че е развълнуван да разкрие върху какво работи компанията. Въпреки че не каза изрично, че в iOS 18 ще се появят функции, базирани на изкуствен интелект, той каза, че Apple продължава да прави "значителни инвестиции" в генеративния изкуствен интелект и че компанията скоро ще сподели "някои много вълнуващи неща" със своите клиенти.

"Продължаваме да се чувстваме много оптимистично настроени за възможностите ни в областта на генеративния ИИ", каза шефът на гиганта по време на разговора с инвеститорите.

Въпреки че Кук вече беше споменавал, че Apple работи върху генеративен ИИ в предишни разговори, този път изпълнителният директор направи някои по-смели твърдения. Според него Apple има "предимства", които ще отличат генеративния ИИ на компанията от конкуренцията. Например изпълнителният директор спомена невронния двигател на чиповете на Apple, както и фокуса на компанията върху защитата на личните данни.

"Вярваме в трансформиращата сила и обещанието на изкуствения интелект и смятаме, че имаме предимства, които ще ни отличат в тази нова ера, включително уникалната комбинация на Apple от безпроблемна интеграция на хардуер, софтуер и услуги, новаторските процесори на Apple с нашите водещи в индустрията невронни двигатели, както и непоколебимия ни фокус върху неприкосновеността на личния живот, който е в основата на всичко, което създаваме."

Според многобройни слухове Apple работи по въвеждането на редица функции, базирани на изкуствен интелект, в своите операционни системи по-късно тази година. Някои от тези функции ще бъдат представени следващия месец на WWDC. Това включва неща като чатбот, интелигентни плейлисти на Apple Music и асистент за обобщаване на статии в Safari.

Компанията разработва свой собствен езиков модел, който да работи изцяло офлайн, но също така преговаря с OpenAI и Google за лицензиране на техните технологии за iOS 18.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята