Rolls-Royce, най-известен в авиацията със своите реактивни двигатели, изведе своя изцяло електрически самолет на първото си пътуване. „Духът на иновациите“ завърши 15-минутен полет, отбелязвайки „началото на интензивна фаза на полетно тестване, в която ще събираме ценни данни за производителността на електрическата мощност и задвижващата система на самолета“, съобщиха от компанията.

Rolls Royce заяви, че едноместният самолет има „най-мощната батерия, някога сглобена за самолет“. Самолетът използва 6000-клетъчна батерия с тримоторен двигател, който в момента доставя 400 kW (500 конски сили), а Rolls-Royce заяви, че самолетът в крайна сметка ще постигне скорост над 500 км/ч.

Полетът идва около година след първоначално планираното излитане и около шест месеца след изпитанията на въздушното им такси. Rolls-Royce също разработва въздушно такси с производителя Tecnam с цел да достави „изцяло електрически пътнически самолет за пазара на превози на пътници“, според изявление на компаниите. Преди това гигантът си партнира със Siemens и Airbus по друга концепция за е-самолет.

Авиокомпаниите изследват електрически самолети от няколко години, тъй като въздушните пътувания и товари представляват източник на все по-голямо количество парникови газове. Световната фондация за дивата природа ги нарече „понастоящем най-интензивната въглеродна дейност, която човек може да извърши“.

Теглото обаче е много по-голям проблем за самолетите, отколкото за колите. Изцяло електрическият пикап Lightning на Ford тежи 800 кг повече от модела, задвижван от газ, и предлага пробег, който е малко под половината. Ако обаче добавите 800 кг към Cessna 206 Turbo Stationair, бихте надхвърлили полезния му товар с 200 кг, преди дори да натоварите пътници (или пилота) - така че дори няма да отлепи от земята.

Проектът е финансиран наполовина от Института за космически технологии и правителството на Обединеното кралство с цел в крайна сметка да се създадат изцяло електрически пътнически самолети.

„Тук не става въпрос само за счупване на световен рекорд; усъвършенстваната технология за батерии и задвижване, разработена за тази програма, има вълнуващи приложения за пазара на градска въздушна мобилност и може да помогне за превръщането на самолета с нулеви емисии в реалност“, казва изпълнителният директор на Rolls-Royce Уорън Ийст.

Снимка: Rolls-Royce

Виж още: Marvel атакува българската версия на HBO Go с 19 продукции