SpaceX няма да работи по договора си за кацащ на лунната повърхност апарат за 2.9 милиарда долара за известно време, след като НАСА реши да спре проекта. Космическата агенция заяви пред Ройтерс, че временно е прекратила всички работи по заданието, след като компанията на Джеф Безос Blue Origin подаде жалба срещу него до Федералния съд на САЩ.

„В замяна на това временно спиране на работата всички страни се съгласиха за ускорен график за съдебни спорове, който приключва на 1 ноември“, се казва в съобщение на космическата агенция.

Blue Origin съди НАСА за решението ѝ да възложи договор за луноход само на SpaceX, след като първоначално планираше да възложи два договора. Исторически агенцията работи с повече от един изпълнител за всяка мисия, за да гарантира, че може да извърши мисията с успех. Американската космическа агенция обаче получи само част от бюджета, който поиска за лунния апарат „Артемида“, който ще бъде проектиран да пренася астронавти на повърхността на Луната от космическия кораб „Орион“, и избра да се откаже от възлагането на втори договор.

Компанията на Безос за първи път оспори решението още през април и подаде протест до Службата за отчетност на правителството. Именно това оплакване е спряло договора за SpaceX за 95 дни, така че това е вторият път, когато НАСА и компанията на Илон Мъск трябва временно да спрат проекта. Blue Origin твърди, че процесът на подбор е несправедлив, тъй като не ѝ е дадена възможност да преразгледа офертата си, както на SpaceX.

Регулаторът в крайна сметка отхвърли случая, като стигна до заключението, че оценката на NASA на всички предложения за мисията „е разумна и в съответствие с приложимото законодателство за обществените поръчки, наредбите и условията на съобщението“. Преди регулаторът да разкрие решението си обаче, Джеф Безос написа отворено писмо до NASA, като каза на агенцията, че Blue Origin е готова да се откаже от плащания до 2 милиарда долара в замяна на договор за кацане с фиксирана цена.

И в двете съдебни дела, които заведе, Blue Origin заяви, че прави „опит да отстрани недостатъците в процеса на обществени поръчки, открити в системата за колонизиране на Луната от NASA“. За по-скорошното си оплакване компанията обясни, че „твърдо вярва, че има фундаментални проблеми с решението на NASA, но регулаторът не успя да ги реши поради тяхната ограничена юрисдикция“. Съвсем скоро ще разберем чия страна ще избере съдът. Съдията назначи изслушване по делото на 14 октомври.

Снимка: SpaceX

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)