Пакетът Simple Mobile Tools е добре известен в общността на Android със своите приложения с отворен код, които предоставят жизнеспособни алтернативи на основния софтуер. Този пакет варира от основни приложения за контакти, набиране и калкулатор до по-сериозни модификации като файлов мениджър и галерия. Марката дори работи върху приложение за камера, което се фокусира върху поверителността, като същевременно осигурява последователно потребителско изживяване. Сега компанията се стреми да се разшири отвъд приложенията и да се намеси в силно конкурентния пазар на смартфони.

Reddit потребител с прякора Tibbbi, който е разработчик в Simple Mobile Tools, обяви, че компанията скоро ще пусне телефон, фокусиран върху поверителността. Подробности като спецификации и точен срок за стартиране са все още неизвестни, но знаем, че телефонът ще бъде предварително инсталиран с много, ако не и всички Simple приложения, напълно отключени за употреба.

Това е стабилен пакет от 22 официални приложения (включително професионален и непрофесионален софтуер), но съществуват някои забележителни пропуски като например браузър и имейл клиент. Следователно компанията призовава потребителите да предложат кои приложения да зареди предварително, когато няма вътрешно решение, при условие че предложенията са с отворен код. Освен това се стреми да запази потенциалния си смартфон възможно без излишен софтуер и ще добавя само удобните приложения, поискани от потребителите.

Както видяхме отново и отново, не е лесно да влезеш в индустрията на смартфоните, особено когато си малка компания, която се бори срещу гиганти като Apple и Samsung с бюджет, възлизащ на милиарди долари – попитайте Анди Рубин и Essential Phone или пък създателите зад Nothing. Simple Mobile обаче не е насочена към обикновения потребител, който знае само базови неща за телефоните. Вместо това такъв модел би бил привлекателен за нишов аспект на пазара, доминиран от ентусиасти, настояващи за устройства, работещи със софтуер и приложения с напълно отворен код. Ще бъде интересно да се види как се справя тази идея срещу компании с подобни предложения като Fairphone и Pine64.

Снимка: Pikrepo

Виж още3.2 милиарда потребители са заплашени от нови уязвимости в Chrome