По-рано тази седмица Google потвърди сравнително рядка актуализация за Android версията на браузъра Chrome. Потребителите на Windows, Linux и Mac вече обаче също не могат да дишат спокойно и просто да проверяват дали техните версии на Chrome са актуализирани възможно най-скоро. Защо се налага промяната? Защото Google вече потвърди, че милиарди потребители на най-популярния уеб браузър на планетата са засегнати от най-новите уязвимости в сигурността му.

В съобщение от 10 май екипът на Google Chrome потвърди, че същите девет уязвимости, които предизвикаха предупреждението за ъпдейт по сигурността на Android версията, се прилагат и към настолния браузър за всички платформи. Всъщност има общо 13 корекции на сигурността, но само девет са получили CVE номера. Осем от тях пък са с рейтинг "Висок" за опасността, а един е "Среден". Останалите четири са описани заедно като "Различни поправки" на базата на продължаващата работа на екипа по сигурността без конкретен номер.

Понастоящем не е ясно защо има забавяне между двете актуализации. Въпреки че този път нито една от разкритите уязвимости не е от типа "нулев ден", което означава, че няма доказателства, че нападателите вече ги експлоатират, това не е причина за спокойствие, така че най-добре актуализирайте браузъра си Chrome веднага щом можете.

Това можете да направите, като се насочите към опцията Help About в менюто на Google Chrome. Актуализацията ще започне автоматично да се изтегля, ако е достъпна за вас. Пълните подробности можете да намерите на сайта на Google Chrome, но най-важното нещо, което трябва да запомните, е да рестартирате браузъра, иначе ъпдейтът няма да бъде активиран. Актуализираната версия, която включва корекциите за сигурност в настолния клиент, е 101.0.4951.64.

Потребителите на други уеб браузъри, задвижвани от Chromium, като Brave и Edge също трябва да бъдат нащрек за факта, че актуализациите по сигурността вероятно ще последват през следващите дни. Разбира се, потребителите на Chrome за Android също трябва да се уверят, че приложението е актуализирано.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft Edge изпревари Safari като втори най-популярен десктоп браузър