И така, сякаш от нищото сделката, за която се изписа толкова много, може и да не се състои. Цитирайки съображения за сигурност, американският президент Доналд Тръмп забрани на Broadcom да закупи своя конкурент Qualcomm.

В становището на президента се посочва, че има „сигурни доказателства", че сделката на стойност 140 милиарда долара заплашва да засегне националната сигурност на САЩ. Решението забранява сегашното предложение, както и ĸaĸвaтo и дa e дpyгa paвнocтoйнa oфepтa зa cливaнe, пpидoбивaнe или пoглъщaнe, нeзaвиcимo дaли e извъpшeнo пpяĸo или ĸocвeнo.

Вrоаdсоm категорично отхвърля обвиненията и твърди, че няма повод за подобни опасения.

Заповедта е безпрецедентен ход от страна на Белия дом, с който се спира враждебна оферта за дадена компания. Това е едва четвъртият път в рамките на четвърт век, в който президент на САЩ спира чуждестранното поглъщане на американска фирма на основание национална сигурност.

Qualcomm е един от водещите в света производители на процесори, които захранват много смартфони и други мобилни устройства, а също така притежава патенти за ключови мобилни технологии, на които Apple и други производители разчитат за своите продукти.

"Налице са правдоподобни доказателства, че компанията Broadcom Limited, основана според законите на Сингапур, чрез контрол върху Qualcomm Incorporated, компанията от Делауеър, САЩ, може да предприеме действия, който да застрашат сигурността на Съединените щати", пише в официалното изявление от кабинета на Тръмп. Правителството също така и забрани избирането на 15-те предложени кандидати от Broadcom, които да се включат в управителния съвет на Qualcomm. Сред останалите притеснения е и практиката на Broadcom да инвестира прекалено малко в развойна дейност.

След официалното становище на правителството на САЩ акциите на Qualcomm паднаха с почти пет процента, а тези на Broadcom се покачиха с един. От Broadcom излязоха с официално съобщение, че са "остро несъгласни" с твърденията, че придобиването би донесло проблеми за националната сигурност на САЩ.