Една седмица, но каква! Истината е, че имам да ви разказвам много - както впечатленията си от новия флагман на Samsung, така и тези от Автомобилното изложение в Женева, а може би дори за първия мач на “Арсенал”, на който присъствах (очаквано загубихме). Все пак днес ще се огранича до първото - впечатленията ми от Galaxy S9+.

Тъй като вече работя по подробното видео ревю, което ще излезе в средата на следващата седмица, тук ще прочетете първите ми впечатления, ще видите снимки, ще разясня някои от основните новости, но по-важното за мен - това е място, на което да зададете въпросите си за новия флагман. Отговорите очаквайте в пълното ревю.

И така като човека в нашия екип, който тества, а и използва основно телефон от серията Galaxy S, нямах търпение да прекарам малко повече време с новия модел.

Визуално той почти не се отличава от предшественика си в това семейство. Ключовото обаче е “почти”, защото първата промяна, която ще видите и усетите, е новата позиция на сензора за пръстови отпечатъци. След като миналата година това беше сред основните критики към Galaxy S8, сега сензорът е централно разположен под двойната камера. За мен позицията е много по-удобна и тук дори не е основно, че се намаляват инцидентните докосвания по камерата, а че вече е в центъра и може да се достига по-лесно. Приветствана промяна, която съм сигурен, че ще харесате. Над него е и втората и обективно най-голяма новост тази година - камерата.

За момент оставям факта, че “плюс” версията има двойна камера, за да се фокусирам върху основната. От няколко месеца говорихме, че новите флагмани на Samsung ще са първите с променлива бленда. И това не само се оказа факт, но и за работата на тази функция се разчита не просто на софтуер, а на механизъм в камерата. Честно казано, включването на подобно нещо в толкова малко пространство е впечатляващо за мен. Избягвайки от фиксираната бленда, това позволява на смартфона да прави по-добри снимки според ситуацията. Ако количеството светлина е по-ниско, се залага на по-широката бленда f/1.5. В ситуация с повече светлина, автоматичният избор е бленда f/2.4. Смартфонът сам превключва между двете, освен ако не изберете режима Pro, където имате контрол и върху това. Всъщност цялото приложение на камерата е станало по-лесно за управление с една ръка, тъй като просто приплъзвате настрани или нагоре и надолу.

Ако се питате защо не е избрана само по-широката бленда, отговорът е съвсем логичен. Тя пропуска повече светлина, но се губи от остротата на детайлите и снимките са по-меки, което е добър компромис при вечерни кадри, но не и при тези в по-добри условия. Интересна функция, която продължавам да тествам, но в някои ситуации няма да успеете да видите голяма разлика. Независимо от това обаче вечерните снимки оставят много положително впечатление - по-малко шум и по-добри цветове.

Основната камера се справя на познатото добро ниво в останалите ситуации и запазва това, което винаги съм харесвал в последните флагмани на Samsung - бързия автофокус. Снимките имат отлични детайли и като човек, който е снимал много с флагманите на Samsung, нямам нищо против наситените и приятни цветове, резултат от софтуера. Ако обаче не сте почитатели на този тип пресъздаване на кадъра, тук това не е променено. Общото ми мнение е за наистина качествена основна камера, която компанията развива поетапно всяка година и продължава да е сред най-добрите.

Galaxy S9+ обаче има още нещо различно спрямо предшественика си - втората основна камера, която е телефото и добавя 2x оптичен зуум и режима Live Focus. Възможността да контролирате портретния режим (разфокусирането на фона) в реално време е лесна и ми допада (видяхме го и при Note8), а софтуерът се справя добре с прилагането на ефекта. Това, за което обаче трябва да внимавате, са тези функции при ниска светлина. Тъй като телефото камерата има фиксирана бленда f/2.4, когато светлината намалее, снимките губят от това високо качество. В останалите ситуации тези функции са приятна добавка и дават добра възможност да подходите към ситуацията по различен начин.

Откровено впечатляващ обаче е Super Slow-mo режимът за снимане на видео на забавен каданс с 960 кадъра в секунда. Така 0.2 секунди действие се разтягат до цели 6. Забавно е за тест и за показване на приятели, но отново - за този режим имате нужда от повече светлина, за да извадите максимума. Тук има някои интересни софтуерни трикове, за които ще говоря в пълното ревю, но възможността, която този режим дава, ми допадна.

Във всичко останало Galaxy S9+ напомня на предшественика си, но с една стъпка по-добро. Екранът продължава да ме впечатлява всеки път, когато го погледна, също и цялостният дизайн с извити страни. Вече имаме стереоговорители, които не са по-силни от тези на конкурентите, но звукът им е богат. Не съм от хората, които често слушат музика или гледат видео така, но е добра добавка, за която беше настъпило времето. 3.5 мм жак е тук, както и бутонът за Bixby, който продължавам да изпробвам, но сякаш най-добрата комбинация остава тази с двата асистента. Звучи странно, но Bixby владее интересни неща със самия телефон, а Google Assistant владее всичко останало. Въпросът е докъде ще се развие първият?

В рамките на тази седмица не съм имал нито веднъж усещане за забавяне на работата на телефона, така че хардуерът се справя отлично. Батерията има променливи резултати според използването ѝ и тук, честно казано, няма големи изненади. Може да ви осигури близо 30 часа работа, но ако снимате повече и правите видеа например, няма да стигне и за целия ден. 

Мнението ми към момента? Samsung отново представи най-добрия си телефон и това всъщност не е толкова голяма изненада. През последните години виждаме постепенно развитие на линията Galaxy S, което започна с големия скок между “пет” и “шест”. И до този момент съм доволен от всяка следваща стъпка.

Очаквайте скоро и пълното ревю с повече подробности и не забравяйте да оставите въпросите, които ви интересуват за новия Galaxy S9+.

*Тук можете да разгледате всички снимки с висока резолюция.