Администрацията на Доналд Тръмп обмисля възможността да забрани криптирането от край до край, което се използва в популярни приложения като WhatsApp и FaceTime. Темата е била обсъждана на среща на Съвета за национална сигурност, като идеята е да бъде приет закон, който да забрани на технологичните компании да използват тази форма на криптиране. Причината е, че полицията и другите служби не могат да я разбият.

По този начин се прави следващата стъпка в дългогодишното противопоставяне между федералните власти и Силициевата долина.

В основата си това криптиране защитава данните, така че само изпращачът и получателят могат да ги четат.

Служби като Федералното бюро за разследване и Министерство на правосъдието твърдят, че залавянето на терористи и престъпници трябва да бъде топ приоритет дори ако по-слабото криптиране увеличи рисковете от хакери. От другата страна на дебата са Министерството на търговията и Държавният департамент, които изтъкват, че оставянето на задни вратички ще има дипломатически, икономически и правоохранителни последици.

Темата за криптирането стана особено актуално след битката на Apple с ФБР относно защитата на iPhone. Според повечето наблюдатели премахването на криптирането от край до край е прекалено опасно и оставените вратички за добрите неизбежно ще бъдат открити и използвани от лошите.

Наскоро британските служби предложиха алтернатива на тази забрана, изисквайки Apple и останалите компании тайно да добавят специалните служби като невидими участници в чатовете.     

Виж още: Напук на Тръмп: Huawei продадоха 100 милиона телефона за 150 дни!