Twitter продължава да спазва позитивната цензура срещу публикации, които съдържат погрешна или фалшива информация за коронавируса. Социалната мрежа не се поколеба да премахне съобщения от президентите на Бразилия и Венецуела, както и от бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани с аргумента, че те нарушават официалната здравна информация на властите.

Twitter премахна два поста на бразилския президент Жаир Болсонаро, в които той призовава за край на изолацията и подкрепя хининовите лекарства като средство за борба с вируса. Към момента тези лекарства не са официално доказани и одобрени като опции за лечение на COVID-19.

Самият Болсонаро посочва желанието на много бразилци да се завърнат на работа. След това Twitter премахна и пост на венецуелския президент Николас Мадуро, който пък промотираше отвара, премахваща инфекцията от вируса.

Накрая Twitter не пожали дори някогашния любимец на Америка Джулиани, премахвайки пост, в който той цитира консервативния журналист Чарли Кърк и неговото твърдение, че хининовите лекарства са 100 процента ефективни срещу коронавируса. Преди това мрежата изтри публикации и на актрисата Алиса Милано и бизнесмена Джон Макафи.

С това Twitter бележи рязка промяна в политиката си да не редактира написаното от известни политици и личности, но от 4 март социалната мрежа въведе нулева толерантност спрямо опити за манипулации и подвеждане през нея.

Виж още: Коронавирусът донесе най-големия спад в продажбите на смартфони в историята