Видяхме първите умни часовници, отдавна знаем за умните очила, а вече години използваме и умни телефони. Всичките технологии около нас са толкова „умни“, толкова практични – помагат ни в работния процес, забавляват ни в свободното ни време. Ако съдим по различни информации, след 1 година ще можем да бъдем в пълен комплект технологии – т.нар. „wearable technology” - технологични аксесоари.

 

Умните часовници изпревариха Google Glass, а в последните месеци се говореше най-много за Galaxy Gear на Samsung. След излизането на часовника, новите слухове свързват Samsung с умни очила. Да, това е слух, но е достатъчен, за да започнат спекулации. Анализаторът и блогър Eldar Murtzin даде началото с туйта, че Samsung „разработва собствена версия на Google Glass. Ще я видим около април-май под името Gear Glass”. Очаква се очилата на Google да излязат през първото тримесечие на 2014, което дава реална възможност за Samsung да се намеси в този пазарен сегмент. Ако това е истина, от Google няма да са много доволни – инвестициите им са големи. Също както и очакванията. Според CNET използването на Glass от Samsung може да показва партньорство между двете компании. Samsung и Google са известни със силните си брандове и за това, ако умните очила на корейската компания се казват Gear Glass...това би било невъзможно без партньорство.

 

Ако компаниите работят заедно, ролята на Google би била на софтуерно и основно технологично ниво. Няма смисъл Samsung да откриват отново технологии като следене на погледа или костна проводимост. От друга страна, Samsung имат много по-богат опит в пласиране на хардуерни продукти. Едно сътрудничество между двете компании звучи логично. Звучи логично Google да бъде в партньорство с всяка компания, която иска да създава подобен продукт – по този начин ще си осигури използване на нейния софтуер и технология в тези устройства. Това наподобява начина, по който Android се разпространява в света на смартфоните. Бихте ли си взели Google Glass? Ако слуховете са истина - Samsung и Google ще бъдат партньори или конкуренти?

Видяхте ли Samsung Galaxy Round – смартфон с извит дисплей?