Информацията, че Google може да представи съвсем скоро умен часовник, идва от Atrem Russakovski от Android Police. Според него се разработва Nexus часовник (кодовонаименование Gem), който ще бъде представен на премиерата на Android 4.4 KitKat на 31 октомври. „Научих някои много интересни слухове, в които съм уверен, но нямам нито визуални доказателства, нито потвърждение от друг източник“, пише Russakovski в своя Google Plus профил. Той е чул датата 31 октомври преди месец и е възможно тя да бъде променена.

 

Ако приемем, че информацията е истина, това би означавало, че Google са големи майстори в пазенето на тайни. Единственото, което е известно до този момент, е патент за умен часовник, който използва интерфейс, подобен на този на Google Glass – тъчпадове на каишката, които разпознават жестове. Но се съмняваме, че такъв продукт може да остане скрит в толкова дълбока тайна. Това ни навежда на мисълта, че всичко е може би само слух. Остава и вариант, в който от Google просто обявят часовника, а клиентите ще трябва да почакат още година, за да могат да го притежават. Все пак Google Glass бяха обявени преди около година.

 

По всичко личи, че умните часовници ще бъдат силно развивани през предстоящите години. Според проучване на Newmarket Insights над 373 млн. умни часовника ще бъдат в продажба до 2020г., а през 2014 броят им ще бъде около 15 млн. Тези прогнозни цифри означават, че този тип технология може да се превърне в неизменна част от смартфоните. Мислите ли, че ще видим толкова скоро умен часовник от Google? А видяхте ли първата реклама на Samsung Galaxy Gear?