В началото на миналата година Internet Explorer все още бе най-използваният браузър в интернет. Той завърши 2015 г. с дял от 46 процента, изпреварвайки Chrome (32 процента) и Firefox (12 процента). Но дните на Internet Explorer на практика бяха преброени, откакто Microsoft спря разработката на нови версии.

Въпреки че програмата все още се поддържа и получава пачове по сигурността, нейният дял се е сринал през 2016 г. Докато Chrome вече държи солидните 56 процента, Internet Explorer има едва 21 процента.

Една от причините за това се нарича Edge - новият браузър на Microsoft, който работи под Windows 10, е по-бърз, по-сигурен и се радва на по-добра поддръжка от страна на различните уеб стандарти. Edge започна миналата година със само 2.8 процента, но я завърши с 5.3 процента, което не е малък растеж, имайки предвид, че ексклузивността му ограничава потенциалните потребители.

Firefox завърши 2016 г. практически там, където я започна - около 12-те процента. На Opera, която от ноември вече има китайски собственици, се пада 1 процент.

Виж още: Project Neon на Microsoft ще добави повече анимации и замъглени елементи в Windows 10