Изкуственият интелект позволява на UPS да уволни 12 000 мениджъри, без да се налага да ги назначава някога отново. Компанията прави и други радикални промени, като например изискването служителите да бъдат в офиса пет дни в седмицата. Миналата година се проведоха разговори между UPS и синдикатите, по време на които изпълнителната директорка Карол Томе заяви, че мотото на компанията ще се промени от "по-добре, а не повече" на "по-добре и по-смело". Компанията съкращава 12 000 от своите 85 000 работни места за мениджъри, тъй като разходите за труд рязко са се увеличили, а инфлацията е намалила покупателната способност на клиентите. Целта е да се спестят около 1 милиард долара.

Карол Томе обяснява, че съкращаването на работни места е станало възможно благодарение на новите технологии като например изкуствения интелект и ще помогне да се гарантира, че съкратените няма да се налага да бъдат наемани отново в бъдеще. Наред с другите промени, които ще бъдат обявени на 26 март, ще бъде ограничена и надомната работа, а служителите ще бъдат помолени да се връщат в компанията пет дни в седмицата. Друг удар в лицето е фактът, че много от съкратените мениджъри са започнали кариерата си като разносвачи на пратки и са се изкачили по цялата кариерна стълбица.

Акциите на гиганта в областта на доставките на колетни пратки паднаха с повече от 8%, а приходите - със 7.8% до 24.9 млрд. долара от 27 млрд. долара година по-рано. Компанията също така съобщи, че обмисля продажбата на Coyote - брокер на товари, който свързва изпращачите с превозвачите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие