YouTube обяви, че абонатите на услугата Premium ще могат да получат достъп до чатбот с изкуствен интелект и инструмент с генеративен изкуствен интелект за обобщаване на секции с коментари. Но това очевидно не беше единствената новина за ИИ, която сайтът имаше да сподели. Платформата също така стартира някои ИИ инструменти, с които да си играят създателите на музикални продукти.

В публикация в блога си YouTube обяви, че въвежда нов експериментален ИИ инструмент за YouTube Shorts, наречен Dream Track. Компанията казва, че инструментът използва "най-усъвършенствания до момента модел за генериране на музика на Google DeepMind - Lyria". За експеримента тя си партнира с девет изпълнители, сред които Алек Бенджамин, Чарли Пут, Чарли ХСХ, Деми Ловато, Джон Леджънд, Папуз, Сиа, Ти-Пейн и Трой Сиван.

Съобщава се, че Dream Track ще позволи на малка група американски творци да напишат идея в подкана за създаване и да изберат от въртележка от изпълнители. След това инструментът ще превърне този текст в 30-секунден саундтрак с глас на избрания изпълнител, генериран от изкуствен интелект.

В допълнение към Dream Track YouTube заявява, че работи и по набор от инструменти с изкуствен интелект, които биха могли да подпомогнат творческия процес. Един от примерите, които платформата дава, е създаването на нов китарен риф само чрез напяването му. Компанията също така предложи възможността инструментът да се използва за смяна на жанрове, като например да се вземе поп песен и да ѝ се придаде "регетон усещане".

YouTube сравнява своята иновация в областта на изкуствения интелект с появата на синтезатора, който според компанията "промени облика на електронната и рок музиката". Но решаващата разлика между едното и другото е, че синтезаторът не може да се използва за улавяне на таланта на някой друг и потенциално възползване от него.

Снимка: Unsplash/Google

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?