Изкачването на TikTok до върха в класацията на социалните мрежи беше сравнително бързо. През септември 2021 г. платформата отчете огромните 1 милиард потребители, като всички хора прекарваха средно 52 минути в приложението всеки ден. След стремителния си възход почти всяка друга социална мрежа и технологична компания имитира нейните идеи за съдържание. Тази огромна потребителска база, съчетана с факта, че компанията майка ByteDance е базирана в Китай, от известно време задейства аларми сред правителството на САЩ. Администрацията на Тръмп направо се опита да забрани TikTok в САЩ през 2020 г. само за да изчезне въпросът при Байдън. В светлината на нова полемика, включваща ByteDance, Федералната комисия за комуникации отново преследва TikTok - и този път търси пълното му премахване от магазините за приложения.

Председателят на регулатора Брендън Кар сподели в своя профил в Twitter писмо, което адресира до главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук и главния изпълнителен директор на Alphabet и Google Сундар Пичай.

Цитирайки тревожния доклад от BuzzFeed News, той нарече TikTok „сложен инструмент за наблюдение, който събира големи количества лични и чувствителни данни“; истории на търсене и сърфиране, отпечатъци на лицето, гласови отпечатъци и дори модели на натискане на клавиши, както и данни от клипборда. Писмото също така включва официално искане до двамата ръководители да приложат своите правила на магазина за приложения и да премахнат TikTok както от Google Play Store, така и от Apple App Store.

Както се посочва в писмото, опасенията относно TikTok се споделят както от демократите, така и от републиканците, като множество конгресмени изразяват загриженост и призовават TikTok да се счита за потенциална заплаха от контраразузнаването. Писмото също така цитира множество инциденти на неправилни практики на данни от TikTok от 2019 до 2022 г., както и посочва факта, че военните служби, агенциите за национална сигурност на САЩ и дори компании като Wells Fargo са забранили TikTok за използване на фирмени/правителствени телефони, тъй като може да се счита за риск за националната сигурност.

Какво се случва сега? Винаги има възможност както Apple, така и Google да се съобразят с искането и да премахнат TikTok от магазините си. Това, което не е ясно обаче, е дали регулаторът е готов да предприеме някакви действия, ако не се съобразят, и какви действия биха могли да бъдат те.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици