Тя е просто една бледа синя точица, нали? Лесно може да се изгуби сред безбройните планети. Лесно може да бъде пренебрегната. Не и от нас. Тя е домът, към който трябва да се отнасяме с уважение, защото той не е наш, той не ни принадлежи, но е единственото нещо, без което човечеството не може. Тя е Земята и за нас тя е всичко. Но отнасяме ли се така към нея?

Преди половин година започнахме да обсъждаме да направим „зелен“ брой. Идеята беше в него да обърнем внимание на алтернативните източници на енергия, да погледнем какво се случва не само по света, но и у нас. Днес, когато държите новия ни брой в ръце (или в деня, в който го вземете), ще разберете докъде стигна нашето търсене.

Иван Първанов проследи какво се крие под фразата „глобално затопляне“ и кои са „най-горещите“ географски точки на планетата. Вирджиния Кирова посвети проучванията си на другия голям, паралелно растящ и още по-непосредствено заплашващ ни проблем със замърсяването на въздуха и в частност дали един по-широко и смислено развит електрически автопарк е в състояние да го реши. Говорим за конкретни цифри в различни държави и за един провокиращ и обещаващ проект с български произход. Всичко за него и за ситуацията у нас (за да разпалим още вниманието ви, вижте малко статистика) научихме от Камен Василев, член на изпълнителния борд на Българската асоциация за електрически превозни средства.

Приятни нюанси ще откриете в материала на Цветомира Панчева за зелените решения от близкото бъдеще, идващо след някои от най-интересните зелени постижения на 2016-а, представени отново от Вирджиния Кирова. Фактите недвусмислено говорят, че климатът се променя и Земята се замърсява в пагубни за здравето и живота ни мащаби и каквито и да са причините за това, трябва да вземем мерки.

В броя отделихме и специално внимание на първото голямо технологично събитие на годината – CES 2017. Ако новите интересни технологични продукти ни връхлетяха ударно в началото на годината, в списанието имахме възможността да се отдръпнем крачка назад, да изчакаме да видим тенденциите, които ще се уталожат след бурята от обещания и бляскави премиери. Всичко това разграничихме в няколко основни материала, посветени на телевизорите, гейминг продуктите, Alexa и автомобилите. И докато съм на тема автомобили – в първия месец на тази година имах възможност да тествам един изключително интересен автомобил – Plug-in хибрида VW Passat GTE (нещо, за което споменах преди няколко месеца в ревюто на Golf GTE). Какво е впечатлението ми от него – на страниците на новия брой.

Какво още в новия брой? Всъщност още много и разнообразни теми. Чували ли сте за Balkan Snowboards? Зад това име стоят хората, които разработват български сноуборд дъски. От Цветомира Панчева ще научите всичко за това, как се дава началото на такава компания у нас и какви са предизвикателствата в едно такова начинание.

Защо Facebook заслужава да бъде изтрит? Това е въпросът, на който отговаря Илия Темелков в рубриката Social. А ако вече сте прочели неговото ревю на новия сериал за супер герои „Легион“, в новия брой на списанието можете да прочетете и какво е мнението на Цвети Панчева.

Във Futuristic ще научите повече за космическите боклуци, за еволюцията на сътворението и за електрическата Формула Е. А чрез раздела Select ще ви запознаем с новите представители на серия Galaxy A (2017) на Samsung, симпатичната камера Logi Circle, с която винаги ще знаете какво се случва в дома ви, с новия гладиатор на гейминг арената Lenovo Legion Y520 и с още интересни джаджи и устройства.

Както винаги очакваме с нетърпение да споделите вашето мнение, препоръки или просто желание да обсъдим интересни теми. Можете да ни намерите на - Илия Темелков (itemelkov@hiend.bg), Цветомира Панчева (cpetrova@hicomm.bg), Вирджиния Кирова (vkirova@hicomm.bg) и Виктор Джамбов (vdjambov@hicomm.bg).