Използването на смартфона за локализиране на местоположението на човек в светлината на коронавирус пандемията е противоречиво, но и все по-разпространено средство. САЩ става поредната държава, която ще се възползва от този метод, след като федералните, щатските и местните власти получиха разрешение да събират геолокационни данни от мобилни устройства, за да планират борбата си с вируса. Анонимната информация ще помогне на властите да разберат къде и защо хората все още се събират на големи групи и рискуват разпространение на заразата, дали спазват призивите за оставане вкъщи и как ситуацията се отразява на търговията на дребно.

В платформата с локационни данни ще влиза информация от 500 американски града, координирана от експерти във водещи университети като Харвард, Принстън и др.

От една страна, това може да бъде полезно за властите, обмислящи следващите си стъпки като забраняване достъпа до паркове или затваряне на фирми, които не спазват забраната за работа. В същото време има и очевидни притеснения за личното пространство. Макар данните да са анонимни, някои се опасяват, че с тях може да се злоупотреби. Така борбата с коронавируса може да има неочаквани последици, особено ако мерките продължат след края на пандемията.    

Виж още: Huawei Mate 20 Pro: този телефон е страхотен (видео ревю)