Chrome за Android получава удобна функция за поверителност, която ще направи сърфирането в режим „инкогнито“ още по-дискретно. Браузърът вече има настройка, която ви позволява да заключвате и отключвате частните си раздели за сърфиране зад вашия пръстов отпечатък.

Функцията е подобна на поддръжката за биометрично заключване, която Google представи в приложението Drive за iOS през 2020 г. Функцията е част от настройките на екрана за поверителност на приложението и позволява на потребителите да заключват и отключват достъпа до Google Drive на iPhone с помощта на Face ID или Touch ID.

В Android версията си, Chrome вече незабавно ще заключва раздели в режим „инкогнито“, след като излезете от приложението. Когато рестартирате браузъра и опитате отново да получите достъп до тези раздели, ще видите сив екран с опция „Отключване инкогнито“ в долната част на екрана. Повторното отваряне на разделите ще изисква удостоверяване с пръстов отпечатък. Не използвате сензори за пръстови отпечатъци? Можете също да скриете разделите зад ПИН код. Въпреки че първото може да е по-добър вариант, тъй като други хора може да знаят ПИН кода на телефона ви.

Разбира се, всичко това не се случва автоматично. Ще трябва да активирате функцията от настройките за поверителност и сигурност на приложението, където ще намерите нова опция, озаглавена „Заключване на раздели инкогнито, когато напускате Chrome“.

Това наистина е страхотна функция, особено когато трябва да заемете телефона си на някого и не искате друг случайно да отвори личните ви раздели.

9to5Google съобщава, че функцията все още не е широко разпространена. Можете обаче да я активирате точно сега със следния флаг на Chrome в последните версии на Android:

chrome://flags/#incognito-reauthentication-for-android

Скоро трябва да последва и стабилна версия на функцията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Zoom прави свои приложения, за да надникне в календара и имейла ви