Спорът никога няма да утихне: и не толкова кое е било първо - яйцето или кокошката, а кои устройства предлагат най-доброто за цената си - тези с iOS или с Android. Колкото и трудно да е за феновете на Apple, всички сме наясно, че Android функциите винаги изпреварват по първенство. Типичният аргумент е, че бързата работа е лошо свършена и когато същите функции се появят в iOS, те би трябвало да са „изпипани до съвършенство“. Понякога обаче чакането не си е струвало, или пък е отминал моментът. Но може би най-дразнещото в цялата история е, че „новите“ функции, въведени от Apple, се очаква да предизвикат възторг. И е крайно неприятно да се пишат превъзнасящи слова за нещо, което голяма част от потребителите всъщност вече познават, използват и дори са създали навици, базирани върху него. Така че - без фанфари и овации - какво Apple най-накрая са решили да вземат „назаем“ от Android?  

Always-on display 

Още през 2016 година видяхме интерпретация на Always-on display от Samsung. Представен тогава на Galaxy Note 7, функцията по-скоро беше един вид допълнителен заключен екран, който показва часа, известия или календар, въпреки че оттогава е разширен за включване на графики и други индикатори. В това първоначално издание на Note 7 можеше дори да извадите вградения в телефона S Pen и да записвате бележки, без да събуждате AMOLED дисплея и батерията да се изчерпва.  
Always-on display може да се види още при Google, OnePlus и множество други OEM производители на Android. Според Apple отличителното при iPhone e, че режимът е малко по-динамичен можете да превключвате между различни конфигурации, докато ги настройвате с новите персонализирани заключващи екрани на iOS 16.

Widgets на заключен екран 

Много добре помним, че Android беше технически първият, който предложи „добавките“ да бъдат активни и на заключен екран. В дните на Android Jelly Bean/KitKat - когато Google все още използваше имена на десерти - можехте да избирате от няколко предварително конфигурирани уиджета, които да настроите на заключения екран, но те бяха с ограничена функционалност. В крайна сметка Google ги премахна напълно. Apple сега предприема по-изтънчен подход и те ще са налични както за най-новите устройства на компанията, така и за по-старите такива - разбира се, стига да поддържат iOS 16.

Динамични честоти на опресняване 


Последните няколко години много от премиум смартфоните, поддържащи Android, могат да се похвалят с динамични честоти на опресняване, особено след като повече производители започнаха да възприемат 120 Hz за стандарт. Както и друг път сме обръщали внимание - има доста голямо значение как точно е приложена технологията, защото тази висока честота на опресняване убива живота на батерията в повечето ситуации, поради което OEM производителите на Android започнаха да прилагат динамични честоти на опресняване, за да помогнат за намаляване на енергийното потреблението на екрана.  
OnePlus 9 Pro беше един от първите големи флагмани на Android, които въведоха функцията, чудесно е и изпълнението на Samsung Galaxy S22 Ultra. Версията на Apple носи името ProMotion и вече я видяхме при iPhone 13 Pro и Pro Max, въпреки че се появи и ограничението до 24 Hz.


Dynamic Island 


Тук вече чуваме протестите на Apple феновете - не дръзвайте да споменавате Dynamic Island - той си е наш. Въпреки че „райският остров“ може би наистина заслужава да е сакрална зона на iOS, критиците нанесоха прободна рана, припомняйки на всички, че пуснатият през 2018 г. LG V10 имаше втори екран в горната част на дисплея, който показваше датата, времето и състоянието на телефона. Друга негова роля беше да бъде и допълнителен инструмент за стартиране на приложения (при правилните настройки). Резултатът обаче понякога излизаше отвъд очакванията и потребителите се оказваха затрупани с прекомерно много функции. От своя страна Dynamic Island е ограничен до две активни iOS приложения наведнъж. Той е чудесна трактовка на това, как да се превърне дефектът в ефект, защото, вместо да остави прореза, за да отнеме разделителната способност на екрана на iPhone, Apple го превърна в инструмент за многозадачност, така че можете лесно да превключвате между активни приложения, без веднага да напускате екрана, на който сте. Забележителното е, че той съществува точно в рамките на и около тази малка област с форма на хапче, където са разположени и предната камера, и FaceID сензорът. Но за някои горчивината с име LG V10 остава някъде там.

 
ProRAW формат 


Борбата за най-добри снимки е безмилостно жестока. Смартфоните Galaxy на Samsung започнаха да предлагат тази функция по-рано тази година с Galaxy S22 Ultra. Нека да припомним, че той може да се похвали със 102 MP камера, която напълно отваря капацитета си, когато опцията RAW е включена. За разлика от това iPhone 14 Pro предлага ProRAW, който ви позволява да използвате пълния обхват на 48 MP сензора на камерата на новия смартфон. Вместо да се ограничава до вдъхновените от AI възможности на софтуера, тази функция ви позволява да използвате основната камера, сякаш е DSLR, който носите в задния си джоб. Единственото изискване е да знаете какво да правите с RAW файл.

 
eSIM 


еSIM е истинската ябълка на раздора - първо слуховете не го потвърждаваха като особено вероятен, след това Apple обяви, че iPhone 14 ще бъде първият от нейните смартфони, който ще заложи на стандарта eSIM в САЩ и Канада. Но нека си припомним, че през 2017 г., Google представи собствената си мобилна мрежа Google Fi, а за демонстрация беше използван eSIM на Pixel 2. Най-новите телефони на Samsung също поддържат стандарта eSIM. Но желанието на Apple да инвестира изцяло в eSIM е смело, когато много потребители вероятно просто чак сега научават, че технологията съществува. Ще бъде интересно да видим колко бързо базираните в САЩ оператори ще хванат тенденцията и дали ще улеснят хората да се откажат от своите физически SIM карти. А каква ще бъде реакцията на флагманите, работещи под Android? 


Възможности за откриване на автомобилни катастрофи 


Трябва да признаем, че тази функция е похвална, въпреки че причината за съществуването й никак не е приятна. Добрата новина е, че както Pixel, така и iPhone предлагат начин вашият смартфон автоматично да се свърже със службите за спешна помощ, когато вие не можете да го направите сами поради автомобилна катастрофа. И при двете операционни системи, ако не отговорите в рамките на определеното време, вашият смартфон ще се обади на 911.  Да се надяваме, че никога няма да се наложи някой от нас да изпробва в реална ситуация функцията, но при Google тя е е част от приложението Personal Safety. Apple обяви, че новият iPhone 14 ще използва своите подобрени жироскопи, за да идентифицира потенциалната автомобилна катастрофа. 

Снимки: Apple

Виж още: iPhone 14: (р)еволюция, която мнозина няма да искат да пропуснат

Тагове: