През по-голямата част от дългогодишната битка между Android и iOS, Android остава водещ, когато става въпрос за сурови данни. В крайна сметка по света има повече от два милиарда активни устройства с Android. Дори в Съединените щати Android царуваше необезпокояван.

Или поне досега. Според данни, събрани от The Financial Times чрез Counterpoint Research, iPhone изпреварва телефоните с Android в американските статистики. За първи път активната инсталационна база на iPhone – т.е. броят на активните устройства – представлява над 50% от пазара в САЩ.

За да направим нещата още по-сериозни, това не се сравнява само със смартфоните с Android – т.нар. feature phones с Android също са включени.

От 2018 г. до 2019 г. активната база за инсталиране на iPhone остава непроменена. Тя бавно (но много стабилно) се изкачи през 2019 г. В средата на 2021 г. спря за малко и след това рязко се повиши през втората половина на годината. През 2022 г. пък едва се забави.

Едно нещо, което статистиката прави пределно ясно, е колко успешна е била серията iPhone 13 сред публиката в САЩ. Растежът през 2021 г. беше значителен, но спря през лятото. Веднага след като серията iPhone 13 беше представена обаче, числата просто скочиха нагоре.

Имайте предвид, че тази статистика всъщност не казва много за хората, които са останали с iPhone. С други думи, ако някой притежава iPhone 12 и след това надстрои до iPhone 13, това няма да доведе до пробив в диаграмата, тъй като броят на активните iPhone модели ще остане същият. Тази диаграма представя предимно хора, които получават iPhone за първи път. Знаете какво означава това: повечето от тези хора вероятно са преминали от Android.

Ясно е, че Google и други OEM производители на Android наистина ще трябва да се засилят, ако не искат тази статистика да ескалира още повече през 2023 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Всеки трети не знае, че Android телефоните имат тази скрита функция 

 

Тагове: