Google Chrome скоро ще достигне юбилейната версия 100, но изглежда, че пускането ѝ ще доведе до прекратяване на работата на някои уебсайтове. В резултат Google започна да проучва и тества решения за този сериозен проблем.

След като съществува вече 13 години, Google Chrome бързо се приближава до 100-ата си основна версия. Въпреки че нищо съществено не се променя в браузъра, Google отдавна е наясно, че Chrome 100 може да доведе до прекратяване на функционирането на някои уебсайтове. През последните няколко седмици обаче някои нови подробности излизат наяве. Според Chromium Bug Tracker уебсайтовете, за които е известно, че са засегнати, са предимно тези, разработени с Duda - комплект за уеб дизайн. Всички тези уебсайтове използват един и същ код, за да проверят коя версия на Chrome имате инсталирана.

Най-общо казано, ако даден уебсайт трябва да знае какъв браузър използвате и колко е актуален, той ще провери това, което се нарича „низ на потребителския агент“. Това е малът текст, който вашият браузър прикачва към всяка уеб връзка, която прави, позволявайки на сайта да разбере какво приложение използвате. Ако направите разбивка на това, какво всъщност казва низът на потребителския агент, ще откриете много елементи, повечето от които са там, за да поддържат съвместимост със сайтове от 90-те и началото на 2000-те.

Може да се твърди, че тези уебсайтове са просто остарели и трябва да бъдат изоставени, но това противоречи на духа на World Wide Web. В един известен скорошен пример оригиналният уебсайт на Space Jam, който беше пуснат за първи път онлайн през 1996 г., все още е активен и напълно функционален. Това е отчасти благодарение на споменатата по-рано "измама", която подмамва античните уебсайтове да мислят, че използвате стария браузър Netscape.

И така, ако не можем да оставим тези уебсайтове зад себе си, какво може да се направи?

Първото предложение - потенциално от много - е да се промени мястото, където разработчиците трябва да проверяват за версията на Chrome. Заради по-старите уебсайтове браузърът на Google ще заключи първия номер на версията на низа на потребителския агент на 99. Ако уеб разработчик иска да провери за конкретна версия извън това, ще трябва да погледне втория набор от цифри.

Настоящата надежда е, че Google може окончателно да намери всички уебсайтове в мрежата, които биха се счупили при пускането на Chrome 100, и да се свърже с техните разработчици относно проблема. Ако тези проблеми могат да бъдат отстранени достатъчно време преди пускането на Chrome 100 в края на март, тогава няма да е необходимо нищо да се променя за уеб разработчиците.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография